How to solve “eAccelerator requires Zend Engine API version 220060519 , the Zend Engine API version 220090626 which is installed, is newer. Contact eAccelerator at http://eaccelerator.net for a later version of eAccelerator.” on FreeBSD

I’ve recently upgraded my FreeBSD Apache server from port www/apache20 I had some issues before I tune up and recompile also the php5 port but eventually it worked out, however the Eaccelerator content caching module failed to load as it was outdated.

That’s a common inconvenient with eaccelerator that every system administrator out there has faced once or twice, especially on systems that has custom compiled Apache servers and does not use a specific precompiled version of the eaccelerator.

To solve the situation as you can expect I jumped on in the /usr/ports/www/eaccelerator and removed the current installed version of eaccelerator in order to compile and install the latest port version.:
To do that I first attempted to upgrade the eaccelerator port with portmaster but as there were some problems caused by autoconf initialization etc., I finally decided to abandon the idea of using portmaster and did it manually with the good old well known trivial commands:

freebsd# cd /usr/ports/www/eaccelerator
freebsd# make deinstall
freebsd# make install && make clean

I’ve continued further and restarted my Apache server to load the new eaccelerator version and made a small phpinfo php script to test if the eaccelerator is properly loaded, yet with zero success.

After checking out in my /var/log/httpd-error.log , I’ve determined the following error:

Failed loading /usr/local/lib/php/20060613/eaccelerator.so: Cannot open "/usr/local/lib/php/20060613/eaccelerator.so"

The error is quite obvious, to solve it I’ve opened my php configuration file /usr/local/etc/php.ini and placed in it:

and substituted the line:

zend_extension="/usr/local/lib/php/20060613/eaccelerator.so:"

with:

zend_extension="/usr/local/lib/php/20090626/eaccelerator.so"

Further on I gave Apache another restart with:

freebsd# /usr/local/etc/rc.d/apache2 restart
Performing sanity check on apache2 configuration:
Syntax OK
Stopping apache2.
Waiting for PIDS: 71140.
Performing sanity check on apache2 configuration:
Syntax OK
Starting apache2.

followed by another test if the eaccelerator is loaded with the phpinfo(); script.

Now even though the Failed loading /usr/local/lib/php/20060613/eaccelerator.so: Cannot open “/usr/local/lib/php/20060613/eaccelerator.so” was no more, the Eaccelerator was yet not loaded.

Another consult with /var/log/httpd-error.log now revealed me another eaccelerator error you read below:

eAccelerator requires Zend Engine API version 220060519.
The Zend Engine API version 220090626 which is installed, is newer.
Contact eAccelerator at http://eaccelerator.net for a later version of eAccelerator.

I did about 20 minutes of investigation on the internet looking for a possible fix which gave me some idea what might be the cause for error message, though it was finally my try/fail methodology that helped me solve the issue.

The solution to the issue appeared to be easy thanks God, to solve the error all you need to do is one more make clean right before installing the eaccelerator port.:
Here are the commands necessary to issue to solve the error and make the eaccelerator load properly:

freebsd# cd /usr/ports/www/eaccelerator
freebsd# make clean &&
freebsd# make install clean

Now after restarting the Apache server once again eaccelerator has properly been loaded once again.

Share this on:

More helpful Articles

Download PDFDownload PDF

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “How to solve “eAccelerator requires Zend Engine API version 220060519 , the Zend Engine API version 220090626 which is installed, is newer. Contact eAccelerator at http://eaccelerator.net for a later version of eAccelerator.” on FreeBSD”

  1. carlos says:
    Firefox 5.0 Firefox 5.0 GNU/Linux GNU/Linux
    Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:5.0) Gecko/20100101 Firefox/5.0

    Hello,

    I have the same eaccelerator issue on my server. I tried your last code but didn’t work. After restarting apache the same error appeared (at the logs) and eaccelerator didn’t load.

    Did you install and older php in your server?

    View CommentView Comment
    • admin says:
      Epiphany 2.30.6 Epiphany 2.30.6 Debian GNU/Linux x64 Debian GNU/Linux x64
      Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; en-us) AppleWebKit/531.2+ (KHTML, like Gecko) Version/5.0 Safari/531.2+ Debian/squeeze (2.30.6-1) Epiphany/2.30.6

      Hello, I assume you’re having the issue on FreeBSD.
      Did you set the proper zend_extension=”” as pointed in my article?
      If not it might be the cause of your continuing errors.

      View CommentView Comment

Leave a Reply

CommentLuv badge