Светейшият Патриарх на Москва и цяла Русия Алексий II прие министъра на външните работи на България Соломон Паси

 

На 1 февруари 2002 година в Синодалната резиденция на Свято-Даниловския манастир, Светейшият Патриарх на Москва и цяла Русия Алексий II прие министъра на външните работи на България Соломон Паси.

В срещата взеха участие и Старозагорският митрополит Галактион, заместник председателят на Отдела за външни църковни връзки ОВЦС протоиерей Всеволод Чаплин, секретарят на ОВЦС по междуправославните отношения и задграничните учреждения на Руската Православна Църква протоиерей Николай Балашов и посланникът на България в Русия Илиян Василев.
Обръщайки се с приветствени думи към гостите, Предстоятелят на Руската Православна църква подчерта, че развитието на сътрудничеството между двете страни допринася и за добрите отношения между Църквите-Сестри. Отбелязвайки, че сега българският народ, както и народът на Русия, се намира в търсене на своето място в съвременния свят и се стреми да възстанови връзката във времето, Светейшият Патриарх Алексий каза: "Русия се стреми към сътрудничество с Европейския съюз, но иска да съхрани своята история, своите традиции и своята вяра. Уверен съм, че духовното достояние на православните народи е способно да повлияе благотворно на развитието на човечеството в новия век".

В хода на преговорите беше обсъден и въпросът с положението на Българската православна Църква, все още претърпяваща последствията от разкола, започнал в годините на либерализацията на обществения живот в страната.
Светейшият Патриарх Алексий изрази надежда, че държавните власти в България ще окажат поддръжка на каноническата Българска Православна Църква по въпроса за нейната регистрация, което ще и даде юридическото право приемствено да съхрани храмовете и останалото имущество, принадлежащо в продължение на векове на Църквата. През изминалата година Предстоятелят на Руската Православна Църква изпрати до Светейшия Български Патриарх Максим и тогавашен Президент на България Петър Стоянов писма, в които изразяваше дълбоката си загриженост от факта, че Върховният административен съд в София е признал за законна регистрацията под названието "Българска Православна Църква" на разколническата групировка, възглавявана от така наречения "митрополит Софийски" Инокентий. Светейшият Патриарх Максим изрази в своя отговор дълбоката благодарност на Българската Православна Църква за проявената от Светейшия Патриарх на Москва и цяла Русия грижа за общото благо на светото Православие.

Министърът на външните работи на България отговори, че напълно споделя възгледите на Светейшия Патриарх Алексий по процесите на европейска и световна интеграция, а също така и за значението на братските отношения между Българската и Руската Православни Църкви за развитието на отношенията между Русия и България, от което сегашното ръководство на страната е особено заинтересовано. Симеон Паси подчерта особено факта, че Светейшият Патриарх Максим е взел участие при въвеждането в задълженията на новия Премиер-министър и Президент на България.

Според мнението на Светейшия Патриарх, за положителна динамика в църковно-държавните отношения в България свидетелства и фактът, че министърът на външните работи на България е бил съпроводен от иерарха на Българската Православна Църква, Старозагорския митрополит Галактион по време на неговата визита в Русия.

Потвърждавайки топлите приятелски отношения, свързващи го с митрополит Галактион, министърът на външните работи покани от името на Българското Правителство Светейшия Патриарх Алексий да посети страната през 2002 година във връзка с празниците по случай 125-годишнината от освобождението на България. От името на Светия Синод на Българската Православна Църква Старозагорският митрополит Галактион подкрепи тази покана, отбелязвайки, че през тази година ще се навършат и 100 години от освещаването на храм-паметника Рождество Христово на Шипка. Поканата бе приета с благодарност.
 

Към съдържанието на Православната Читалня


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com

      Обадете ни се  Заглавна страница - Pravoslavieto.com  Пишете