Европа проучва спазваме ли религиозните права

Монитор, 3 Юни 2003. Докладчик от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще бъде в България на 11 и 12 юни, за да проучи спазват ли се религиозните права и свободи, съобщи пред "Монитор" вчера депутатът от НДСВ Борислав Цеков. Сенатор Контестабиле идва у нас 3 години, след като евронаблюдателите Аткинсон и Гелерот свалиха мониторинга над България относно спазването на човешките права и религиозните свободи.
Италианецът ще се срещне с парламентарния шеф Огнян Герджиков и депутатите Борислав Цеков и Гиньо Ганев. Тримата ще отговарят на въпроси на Контестабиле. Изпращането на нов докладчик не означава възстановяване на мониторинга над България, каза Цеков. Според него сенаторът е у нас по искане на синия депутат Лъчезар Тошев, който е и председател на парламентарната комисия по правата на човека.

Предложението да се назначи докладчик е по искане на Аткинсон, коментира пред "Монитор" Лъчезар Тошев. Той изтъкна, че не е накиснал пак България пред Европа. Според Тошев мисията на пратеника на Страсбург ще приключи с изготвяне на доклад, по който ПАСЕ ще излезе с резолюция, но това не означавало непременно мониторинг.След приемането на новия закон за вероизповеданията през февруари Европейската демократична група с председател Аткинсон изрази загриженост, че законът противоречи на Европейската конвенция за правата на човека и че имало привилегии за Българската православна църква.

Към съдържанието на Православната Читалня


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com

      Обадете ни се  Заглавна страница - Pravoslavieto.com  Пишете