www.Pravoslavieto.com

СЪБИТИЯ, АНАЛИЗИ, ИНТЕРВЮТА
януари - юни 2003

The Bulgarian Orthodox Church in Norway, Orthodox teachings, articles, history, news, map, Sofia, religion, Greek, Russian, Orthodox Church, calendar, The Bible, Christianity, Orthodox, study, today, early, library, origin, religious,icons, saint, union, Eastern, prayer, fasting, Catholic, Lutheran, protestant, cult, sects, Vatican, catholicism, ecumenism, pope, apologetics, The Holy Synod, slavonic, slav, s lavic, gnostic, Orthodoxy, Norvegia, Pravoslavie, sermons on theology, scripture, Pascha, Lent, Nativity, confession, ecumenism, saints lives, Martyrs, prayers, calendar, links, available all here.


   НАЙ-НОВИТЕ

   АРХИВ

СЪБИТИЯ, РЕПОРТАЖИ

Patriark Bartholomeos og kong Harald V på åpning av europeisk kirkemøte i Norge

26 юни 2003. Den økumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartholomeos prekte torsdag morgen i Nidarosdomen på åpningsgudstjenesten på generalforsamlingen til Konferansen av Europeiske Kirker (KEK) i Trondheim. >>>

HAH Patriark Bartolomeos preken ved åpningsgudstjenesten


Светият синод гони игумена на Бачковския манастир

Монитор, 22 Юни 2003. Стотици вярващи се събраха вчера в Бачковския манастир "Света Богородица" заради опита игуменът дядо Наум да бъде изгонен и сменен с викария на патриарх Максим епископ Николай. Въпреки намесата на монашеското братство и на секретаря на Светата обител Славчо Кисьов да успокоят страстите, миряните пуснаха подписка до Светия синод на БПЦ с искане за отмяна на решението. >>>


Дават варненски поп на духовен съд

Монитор, 21 Юни 2003. Свещеникът Любомир Попов ще бъде изправен пред духовен съд и ще бъде отнет духовният му сан. Това съобщиха вчера от Варненската и Великопреславска митрополия. Процедурата около провеждането на заседанието вече била задействана съгласно всички правила на устава на БПЦ. >>>


Варненският църковен спор влиза в съда днес

Монитор, 16 Юни 2003. Изгоненият от черквата "Свети Атанасий" във Варна отец Любомир Попов, който премина в алтернативния синод на Инокентий, е подал жалба в съда. Делото е насрочено за днес и се води по член 126 ж от Гражданско процесуалния кодекс. В жалбата си отец Попов твърди, че е лишен по насилствен начин от владението на недвижим имот. В молбата като нарушители са посочени протосингелът на Варненската и Великопресласвка митрополия архимандрит Серафим Гоновски, свещениците Стоян Михалев, Данчо Дончев и Божидар Янков, дякон Алеко Рачев, както и неизвестни лица.

Като председател на църковното настоятелство на храма "Св. Атанасий" Любомир Попов твърди, че тези свещеници са заели двора на църквата, като с това са отнели от църковното настоятелство владението върху храма. Попов, който бе председател на настоятелството до влизането в другия синод, иска районният съдия да постанови заповед за възстановяване на отнетото владение. От Варненската митрополия твърдят, че вече има ново църковно настоятелство, избрано след преминаването на отец Попов към синода на Инокентий. То е регистрирано в община Варна. Църквата "Свети Атанасий" е собственост на БПЦ, а не на синоди, казват още от митрополията.


Йеховисти откриват учебен център на метри от гимназия

Сега, 12 юни 2003. Сектата "Свидетелите на Йехова" усилено си строи сграда в Бургас на 20 м от входа на гимназия "Константин Преславски". Това ще е учебен център, алармираха членове на Обществен комитет срещу сектите. Те твърдят, че идеята на йеховистите била да привличат за последователи ученици. Комитетът прати вчера протестни писма срещу градежа до президентството, МС и НС. Един от шефовете на "Свидетелите" в Бургас Светослав Воденичаров призна, че действително това ще е тяхна сграда. "Около много училища има православни църкви и това на никого не пречи, нали", каза той.


ПАСЕ е против само 1 член от закона за вероизповеданията

Сега, 12 юни 2003. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа похвали Закона за вероизповеданията, каза авторът му Борислав Цеков. СДС е поискал експертиза от ПАСЕ. Сините бяха недоволни от текстовете, които узаконяват синода на патриарх Максим, но не и този на Инокентий, и сезираха Конституционния съд.
Европейските експерти твърдят, че сме направили голяма крачка напред в спазването на религиозните свободи, коментира Цеков. Те настоявали за отмяната само на член 7 от закона, който ограничава религиозните права, ако застрашават националната сигурност. Това според ПАСЕ крие опасност от държавни злоупотреби.


Страсбург с куп забележки по закона за вероизповеданията

Сега, 11 юни 2003. 24 страници е експертизата със забележки по Закона за вероизповеданията, направена по поръчка на Съвета на Европа (СЕ), съобщи "Медиапул", като се позова на източници, запознати с текста. Вчера у нас започна мисията на изпратения от ПАСЕ наблюдател Сенатор Контестабиле.
Експертизата е дело на проф. Р. А. Лоусън от университета в Лайден, Холандия, и от Малкъм Дейвид Евънс, професор по международно право в университета в Бристол, Великобритания. Това са същите експерти, анализирали закона, изработен в предишното Народно събрание.
Забележките им били по текста в закона, създаващ привилегии за Българската православна църква чрез регистрация със самия закон. Другата забележка на евроекспертите била за възможността Дирекцията по вероизповеданията в МС да влияе върху съда чрез становищата, които ще дава при кандидатстване за регистрация на отделните църкви. Страсбург атакува и даденото от закона право на директора на вероизповеданията да налага глоби на религиозни лидери.


Построиха параклис срещу прокоба в Широка лъка

Монитор, 9 Юни 2003. Нов параклис "Св.Теодор Стратилат" бе осветен вчера край с. Широка лъка. Молитвеният дом е изграден от младежи от селото, които се заели с възстановяването на някогашния параклис със същото име. Водосвета отслужи митрополит Арсений. Според местните жители има предание, че пожарите в селото ще спрат едва след като се издигне отново параклисът "Св.Теодор Стратилат". Някогашният храм със същия патрон е бил разрушен през 1937 г., за да се построи на негово място селското училище. Това разказва 25-годишният Георги Присадов, един от инициаторите за възстановяване на църковната сграда. В преданието се казва, че параклисът е разрушен от млад човек, който починал 3 дни по-късно, разкъсан от взрив. Поверието твърди, че прокобата ще се разруши само след новото изграждане на разрушената светиня. Като една от последните лоши поличби за селото се припомня пожарът от 1997 г., при който изгоряха над 3 000 декара гори. Новият параклис е построен за три години със средства от 247 дарители. Изграждането му струва над 50 хил. лв., а част от материалите и изпълнението на иконите са дарение. Като подарък от Гърция е изпратен мрамор. Най-много параклиси и храмове се възстановяват и строят в Родопите, заяви митрополит Арсений. По негови данни само в района на Широка лъка има 38 параклиса и енорийска църква.


Съветът на Европа иска промени в закона за вероизповеданията

Медиапул, 10 юни 2003


Съветът на Европа защити закона за вероизповеданията

Монитор, 7 Юни 2003. В специално писмо, изпратено до парламента вчера, Съветът на Европа изпрати експертизата на Закона за вероизповеданията, поискана неофициално от СДС миналия месец.
В експертизата законът е определен като значителен напредък в защитата на религиозните права и свободи и в изпълнение на международните норми. Специално е споменато, че няма никакви пречки Българската православна църква да бъде призната за традиционна религия, тъй като в световната практика има случаи и на признаване на държавни религии.


Европа проучва спазваме ли религиозните права

Монитор, 3 Юни 2003. Докладчик от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще бъде в България на 11 и 12 юни, за да проучи спазват ли се религиозните права и свободи, съобщи пред "Монитор" вчера депутатът от НДСВ Борислав Цеков. >>>


Kанонизации еп. Охридского Николая (ВЕЛИМИРОВИЧА)

Православие.ru, Белград, 19 мая 2003 г. Святой Архиерейский Собор Сербской Православной Церкви на регулярном майском заседании 19 мая единодушно и единогласно принял решение об официальной канонизации епископа Охридского и Жичского Николая (Велимировича).

Этим деянием Собор подтвердил общее соборное мнение о его святости, "широко распространенное в народе Божием не только в нашей, но и в других поместных Церквах".

Память его теперь будут праздновать 5/18 марта (в день его упокоения) и 20 апреля/3 мая (день перенесения его мощей из Америки в Сербию).

Торжественная архиерейская литургия в честь канонизации новоявленного святителя Николая Охридского и Жичского пройдет в храме Св. Саввы на Врачару в субботу, в день святых Кирилла и Мефодия.

Вж. също Информативна служба Српске православне цркве


Всички православни църкви застават зад патриарх Максим

Монитор, 11 Май 2003. Патриархът призова разколниците да се покаят. Тържествена съборна света литургия бе отслужена на 6 езика по повод 50-та годишнина от възстановяването на българската патриаршия. Всички православни църкви застават зад българския Патриарх Максим и Светия Синод и ги подкрепят, съобщи Иван Желев, директор на дирекция "Вероизповедания" в МС и декан на богословския факултет. Той говори след срещата на премиера Сакскобургготски с делегацията от представителите на православните църкви, водена от Патриарх Максим. >>>


Днес Българската православна църква празнува 50 години от възстановяването на патриаршеското си достойнство

10 май 2003. През Възраждането БПЦ се учредява като самостоятелна църква през 1870 г. със статут на екзархия. Вселенската патриаршия обаче я обявява за схизматична (разколническа) и тя не е призната и от останалите православни църкви до 1945 г. Чак тогава, в условията на започващата студена война и поради попадането на България в съветския блок, Вселенската патриаршия решава да признае независимостта на БПЦ. Това става и с активната намеса на Руската православна църква поради новите отношения между България и тогавашния Съветски съюз. >>>

Илюстрации и видео по темата, БНТ


Патриарх Максим става доктор хонорис кауза

Монитор, 9 май 2003. Патриарх Максим става най-новият член доктор хонорис кауза на Християнската теологична академия във Варшава, съобщи видинският митрополит Дометиан. Отличието на българския патриарх ще бъде връчено днес. Титлата се присъжда за заслуги в миротворчеството и сближаването на християнските църкви. Църковните глави на няколко държави пристигат у нас по случай честването на 50 годишнината от възстановяването на българската патриаршия. Сръбският патриарх Павле, александрийският Петър, варшавският митрополит Петър и представители на други православни църкви ще бъдат официалните гости на юбилея.


Мъж намира спасение в манастира "Св. Иван Рилски" край Курило и се обрича да служи на Бога

Standart, 9 май 2003. Преди 12 месеца същият Илов почти тръгнал за оня свят. Болестите го направили неподвижен, трудно дишал, не можел да говори. Вечери наред прекарал в молитви: "Дай ми сили, Господи." И всевишният всеки ден му давал по малко. Сега 72-годишният мъж посреща всеки гост на обителта. Кани го да похапне, каквото Бог дал, отпива чаша вино с него и му отключва вратата на църквата. Той се е посветил на това свято място и прави, каквото е според силите му, то да изглежда все по-добре. >>>


Отец Антон от село Долна Рибница навърши скоро 101 години

Standart, 2 май 2003. ... "Нито турците, нито комунистите можеха да спрат миряните да дойдат в църквата на Великден", продължава разказа си столетникът. "При социализма не слагаха ключ на храма, но уволняваха чиновниците, които го посещават. И въпреки това хората идваха. Преди години кметицата, разбира се, комунистка, дойде при мен и ме помоли да я венчая. Тайно отидох у тях и увековечихме семейството й с църковен брак. Беше точно на Великден", спомня си отец Антон.

Винаги пости според църковните ритуали. Смята, че това е много важно за всеки християнин. Както и да се помолиш на Господа, колкото и да си грешен. "Бог прощава, но ако го потърсиш", твърди свещеникът. "Една врата се отваря само ако почукаш на нея. И с Господ е така", заключава 101-годишният отец Антон. >>>


Откриха гроба на Ной

Standart, 2 май 2003. Първата значима археологическа находка на третото хилядолетие след Христа бе направена в новоосвободения Ирак, съобщи сензационно Би Би Си. Международен екип от учени намерил в развалините на древния шумерски град Урук гроба на библейския патриарх Ной, на когото Господ му се явил и му съобщил за потопа. Той се спасил, като построил Ноевия ковчег, където приютил по две (мъжко и женско) от всички животински видове. Учените са открили гроба на Гилгамеш, който е шумерският прототип на старозаветния Ной. Те в продължение на години изучавали древни писания за героя, но досега не са имали възможност да го търсят в Ирак. 2500 г. преди Христа епосът за Гилгамеш е описан върху глинени плочки. Учените използвали и съвременни методи като разчитане на магнитното поле. При гробницата на владетеля водите на р. Ефрат се разделили. Археолозите открили следи от градини и полета като описаните в епоса. Намерили и доказателства за постройки, разрушени от наводнения.


Премиерът запали свещ с огън от Божи гроб

29 Април 2003. Премиерът Симеон Сакскобургготски запали свещ на Великден с огън от Божи гроб, съобщи вчера пред "Монитор" шефката на правителствената пресслужба Цветелина Узунова. Царят посрещна великденските празници в Гоце Делчев. Огънят от Йерусалим пък беше изпратен от Гърция.

Донесе го Неврокопският митрополит Натанаил, който веднага след литургията в църквата "Св. Богородица" в 4,30 часа отишъл до ГКПП "Кулата". Там го очаквала игуменка на граничен гръцки манастир със специален съд с божествения огън. Всяка година огънят се пренася със специален гръцки самолет от Божи гроб и се разпространява до всички гръцки църкви и манастири, обясни Цветелина Узунова. И дядо Натанаил, и игуменката си забравили задграничните паспорти, но митничарите великодушно разрешили срещата на границата.


Елена Поптодорова: Светият Синод продава църквата ни във Вашингтон

Монитор, 29 Април 2003. Светият Синод продава църквата "Св. Иван Рилски" във Вашингтон, съобщи вчера посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова. Последната служба в храма е била на Великден. Решението за продажбата е на Светия Синод по предложение на владиката в Ню Йорк митрополит Йосиф.

Сградата на църквата е бивша резиденция на българския посланик, която в началото на 80-те е дарена от Външно на Св. Синод. Според решението на владиците парите от продажбата трябва да се върнат в България. Моите и на Външно усилия обаче са да бъде построена една църква във Вашингтон за сплотяването на осемхилядната българска общност там, каза посланик Поптодорова.

"В момента физически храм на българското православие във Вашингтон няма, има само църкви, в смисъл на общности от хора", каза още посланик Поптодорова и уточни, че това са църквата "Св. Георги Победоносец", регистрирана към Американската православна църква и новопоявилата се преди година трета църква "Св. св. Кирил и Методий".


Йоан Павел ІІ пак ще помирява католици и православни

Монитор, 20 Април 2003. В навечерието на най-големия и за католиците празник – Възкресение Христово, стана известна поредната инициатива на папа Йоан Павел Втори за сближаване на ръководената от него църква с православната. През май Ватикана ще бъде домакин на международна среща с участието на видни представители на Православието, на която ще бъде направен опит за преоценка на догмата за "примата на папата" в християнските работи по света. >>>


Ватикана ще бъде домакин през май на международна среща, на която ще се направи опит за преоценка на догмата "примата на папата"

Монитор, 20 Април 2003. Ще участват и видни представители на Православието. Наред с очакваните тежки теологични спорове, се очаква на срещата да се състоят и разговори на четири очи между висши ватикански прелати и шефовете на делегациите на различните патриаршии. Целта била да бъде очертан пътят към обединението на християните, което според Йоан Павел Втори можело да бъде осъществено по-лесно между православни и католици, отколкото между последните и протестантите. Причината била, че по съдържанието на вярата православието е най-близката до католицизма духовна реалност. Твърди се, че идеята на Йоан Павел Втори била като начало да бъде учредена "институционална структура" на католическата и православната църква с предмет на дейност създаване на "трайни форми на общуване и размяна на мнения ". >>>


Чeрквите Лалибела - етиопското чудо. Уникалните творения са издълбани в червеникава скала през XVI век

Standart, 13 Април 2003. Етиопските монолитни черкви Лалибела са чудеса не само за християнския свят. Някога до тях се стигало само пеша или с муле, а днес това може да стане единствено с джип. Единадесетте уникални, изсечени през ХVI в. в червеникавата скала черкви предизвикват растящ интерес. Когато ги описал за пръв път, португалският монах Франсиско Алварес се съмнявал, че някой изобщо може да му повярва. Изглежда, черквите са дълбани в масивната скала отгоре надолу, докато се образувала сложната конструкция на корпуса. После каменоделците започвали оформянето на прозорците, вратите и верандите. >>>


Румънският патриарх подчерта ролята на премиера Симеон Сакскобурготтоски за обединяването на Българската православна църква

Government.bg, 6 април 2003. >>>


Службата на Бога не е за глезльовци

В Софийската духовна семинария млади питомци се готвят за свещеници. Вече 100-годишното училище си има правила, които или спазваш, или си търсиш друго поприще. ... Сградата на Софийската духовна семинария е открита преди 100 години, на 20 януари 1903. След тържествения водосвет започват първите занимания в заведението, носещо името на св. Иван Рилски. Столичният град е имал нужда и от учебно заведение, в което да се готвят квалифицирани духовници за църквата ни, играеща все по-важна роля в младата държава. Най-голяма заслуга в този почин има митрополит Кирил Видински. Той дал лични свои 5000 златни наполеона - доста голяма за онова време сума. Княз Фердинанд I също помогнал, макар и не с лични средства. По негово нареждане от хазната били изписани още 3000 наполеона. Богоугодният строеж, лично надзираван от монарха, бил завършен само за 6 месеца. Историята на духовното училище е низ както от спокойни, така и от тъмни моменти. >>>


Православната църква дари легла на приюта в Трън

Монитор, 14 Април 2003. 40 нови чамови легла получиха възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителски грижи в Трън, съобщиха от ръководството на социалното заведение пред БТА. Креватите са на стойност 8 000 лв. и са дарени от българската православна църква. Свещениците са поели ангажимент да станат посредници между интерната и норвежкото посолство у нас за установяване на постоянен контакт. Със средства на посолството през лятото ще бъде направен ремонт на стаите, в които живеят възпитаниците на дома. Почти половината от децата не са били през пролетната ваканция при семействата си. Повечето от тях имат само по един родител и той е с ниски доходи. За децата, които няма къде да отидат през свободното време, се грижат дежурни възпитатели.


Заради думите, че християните нямат място в Родопите, НСС проверява зам. областен от ДПС за заплаха на етническия мир

Сега, 31 Март 2003. В събота, на митинг в гоцеделчевското село Корница за 30 години от бунтовете срещу преименуването, Моллаахмед заяви, че възродителният процес продължава и че християните нямат място в Родопите. Той обяви още, че не признава конституцията, в която пише, че българският език е официален, и призова предметите в училищата да се учат на турски. Думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти от над 2000 души на площада в Корница. На митинга присъстваха няколко депутати от ДПС и министърът без портфейл Неждет Моллов. >>>


Всеки трети е без средно образование

Сега, 29 март 2003. 1/3 от пълнолетното население на България е без средно образование. 70% от тези хора живеят в бедност. Това обяви лидерката на Синдиката на българските учители Янка Такева на конференция вчера за ролята и мястото на училището и детската градина в малките населени места. Данните са от национално представително проучване за 2001 г.
Едва 15% от селското население имат средно образование. От 1992 г. до днес са закрити над 1540 училища, като за миналата година броят им е 94, обясни Такева. 21% от учениците от затворените школа не успяват да отидат друго училище. За 5 г. броят на училищата е намалял с близо 10%, а детските градини - с 9%. От всички 5096 села в страната в 3527 няма училище. Учителите настояват минималният брой ученици в паралелките в малките селища да е осем.


Иракские христиане боятся свержения Саддама больше, чем бомбежек

Crosswalk.com, 21 март 2003. В то время, как американцы ведут войну ради отстранения от власти Саддама Хусейна, иракские христиане боятся такого результата гораздо больше, чем американских бомб. В последние месяцы небольшое христианское сообщество Ирака, насчитывающее менее 400 тысяч человек, стало объектом нарастающей дискриминации со стороны исламских элементов. Начиная от вербальной агрессии и кампании антихристианской граффити – и кончая закидыванием камнями и убийствами. На протяжении последних недель антихристианская риторика стала преобладать в проповедях на пятничных молитвах в багдадских мечетях.


Обръщение към клира и миряните на Българската православна църква от Управителния съвет на фондация "Покров Богородичен"

Скъпи братя и сестри в Христа, В началото на Великия пост, в очакване на кръстните Христови страдания, смърт и славно Възкресение, се обръщаме към вас относно предстоящата война в Ирак. Злото отново се надига със страшна сила. Светът отново е изправен пред сблъсък, в който ще загинат хиляди невинни хора. Четири години след бомбардирането на Сърбия, по циничен начин войната се прикрива и оправдава с абстрактните ценности на демокрацията, свободата и човешките права. Като част от тези, които изповядваме вярата си в нашия Спасител Господ Иисус Христос, следвайки Неговото учение, знаем, че злото не се побеждава със зло. Човешкият живот е дар от Бога и не са с Истината тези, които уж в името на живота са готови да отнемат живот. Иисус Христос е категоричен: "Всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат" (Мат. 26:52). >>>


"ИТОГИ": Евангелие от археологов

На дне озера Иссык-Куль ученые ищут древний монастырь, где, по преданию, похоронен святой Матфей - один из апостолов Христа.


Масони изнесоха от храма ковчега на Илия Павлов. Патриарх Максим извърши опелото

"Монитор", 14 Март 2003. Точно в 13,30 ч осем мъже, част от които носеха медальони с масонски знаци, изнесоха затворения ковчег с тялото на Илия Павлов от софийския храм "Св. Неделя" и катафалката се отправи към Бистрица. След нея потеглиха и два буса с венци и цветя. Близки, бизнесмени, политици и колеги се поклониха пред саркофага на Павлов в храма. Половин час преди опелото районът около църквата "Св. Неделя" бе блокиран от полицаи и охранители. Опелото започна в 11 ч, когато в храма бяха допускани само роднини, най-близки колеги и VIP-персоните. На траурната служба присъстваше патриарх Максим. Тя бе отслужена от епископ Галактион. ... Илия Павлов бе погребан в манастир "Св. Николай Чудотворец" в Арбанаси. Погребалната церемония бе водена от търновския митрополит Григорий и започна в 16,20 ч. с траурното биене на манастирските камбани.


Янките взеха и базата в Равнец. US-войниците ще се упражняват в бившата база, съобщи военният аташе на САЩ Карла Бас

"Монитор", 13 Март 2003. САЩ ще разположат свои войски и ще използват за тренировки и упражнения бившето военно летище край бургаското село Равнец. Селото се намира между Бургас и Айтос. Това съобщиха вчера в Бургас американският посланик Джеймс Пардю и военният аташе Карла Бас. Те са на посещение в града, посетиха американската база в Сарафово и се срещнаха с кмета Йоан Костадинов, областния управител Иван Витанов и ръководството на СДС. В сряда военното аташе Бас е била на оглед в базата в Равнец, както и в други военни бази в страната, чийто имена не бяха споменати.


Децата в Сарафово с противогази

12 Март 2003. Янките са готови за война. Шестте самолета-цистерни чакат заповеди и могат да зареждат всички видове американски бомбардировачи


Само България подкрепи втората резолюция за Ирак.

Монитор, 9 Март 2003. България подкрепя приемането на втора резолюция за Ирак от Съвета за сигурност, обяви постоянният представител на нашата страна в ООН Стефан Тафров, след представянето на новия доклад на оръжейните инспектори. Според него само приемането на една нова резолюция ще поддържа натиска върху Саддам Хюсеин. "Ирак продължава да не зачита волята на международната общност", цитира АФП изказването на българския дипломат в Съвета за сигурност. Той изтъкна, че липсва истинска промяна в отношението на Ирак по въпроса за разоръжаването.
Според външния министър Соломон Паси изказването на Тафров е съгласувано с кабинета "Сакскобургготски". Направени са нови предложения от британска страна, които дават възможност да се постигне още по-широко съгласие в рамките на Съвета, каза още Паси.


Открит урок за Холокоста във всички училища

9 Март 2003. В памет на жертвите на Холокоста в училищата на цялата страна ще има "Урок по достойнство" на десети март. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Инициативата включва срещи на учениците с живи свидетели, прожекции на документални филми, дискусии, посещения на музеи. Ще има конкурси за есета и рисунки , посветени на спасяването на българските евреи от "лагерите на смъртта". С решение на Министерския съвет на Република България 10 март е обявен за ден в памет на жертвите на Холокоста.


Шест хеликоптера от САЩ кацнаха край Бургас

9 Март 2003. Шест  тежко въоръжени американски хеликоптери "Блек Хоук" кацнаха в Сарафово.. Първият се приземи около 12.30 часа. След това машините кацаха в интервал от 5 минути. Вертолетите пристигнаха от Констанца, Румъния, научи вчера "Монитор". Тежко въоръжените вертолети бяха предшествани от още две летящи цистерни КС-10А, с които общият брой и на военни цистерни от САЩ на пистата в Бургас стана шест.

Военни специалисти и експерти по охраната на бургаското летище вчера признаха, че е невъзможно да бъдат съвместени гражданските полети с военното предназначение на авиопорта.


Сарафово излезе на митинг срещу US-базата

9 Март 2003. Голям протестен митинг организираха вчера жителите на бургаския квартал "Сарафово" срещу превръщането на летището в американска военна база. Няколко стотин души се събраха в центъра на квартала , за да изразят негодуванието си от разполагането на американски военни самолети на летището. Митингът бе организиран от Инициативен граждански комитет на жените от "Сарафово". Председателката на комитета Лилия Ресел прочете декларация до Народното събрание, министър-председателят и министрите на външните работи и отбраната.

"Не желаем да въвличате България в нова, чужда за нас война, нито пък да обвързвате заемането на страна в конфликта с бъдещото ни приемане в НАТО и ЕС. Не желаем гражданското летище и базата да бъдат използвани в бъдещ военен удар срещу Ирак! ". Декларацията бе подписана вчера до обед от около 1000 души от всичките 2500 жители на комплекса.


Паси: Сарафово да се извини

10 Март 2003. Протестиращите жени в Сарафово трябва да се извинят, заяви вчера пред журналисти в Кюстендил външният министър Соломон Паси. Според него негодуванието им е неоснователно, а протестът им- политически. Няма място за тревога у жителите на Сарафово, категоричен бе външният министър.

Според външния министър подобни протести са по принцип неоснователни, какъвто бил и случаят с утищожаването на ракетите в Стара Загора.


Лидерът на БСП Сергей Станишев и партньорите му от "Нова левица" вчера поискаха оставката на министър Паси.

10 Март 2003. "Наложителна е смяната на външния министър Соломон Паси ако премиерът иска да запази своя авторитет. Паси провежда самостоятелна политика и не се съобразява с официалната позиция на България, която е да се работи до последно за мирно разрешаване на кризата в Ирак с политически средства", обяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев да извънредна пресконференция на левицата.


Potter called Christ-like. Minister compares boy wizard to Jesus in new book

March 4, 2003. Boy wizard Harry Potter has received his second affirmation from Christian clergy in less than a month as a protestant minister, in a new book, compares the fictional magician to Jesus Christ, reports the Ottawa Citizen.

The latest praise for the widely popular book and movie series comes on the heels of last month's blessing from the Vatican. Officials at the Vatican talked glowingly about the Potter series at a news conference about the New Age movement. >>>


Американски летящи цистерни кацнаха в Бургас. До края на седмицата на летището в Сарафово идвали и бойни машини

Монитор, 4 Март 2003. Навръх националния ни празник около 11,30 ч на летище Бургас кацнаха първите американски летящи цистерни. Два самолета КС-10 се приземиха, като се очаква в близките дни в Бургас да пристигнат още. До момента на летище Бургас не са кацали подобни самолети, дори по време на предишната американска мисия срещу Афганистан, когато аеропортът отново бе отдаден за военно-въздушна база на САЩ. >>>


Първанов: Трябва да осмислим позицията си за Ирак

Sega, 04.03.2003. България трябва да осмисли позицията си по кризата около Ирак, но не заради посещението на Владимир Путин, заяви пред журналисти преди началото на церемонията под връх Шипка президентът Първанов. Руският президент проявявал разбиране към българската позиция.
Според държавния ни глава решение по кризата трябва да се търси в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Това е доминиращото световно обществено мнение, каза Първанов. Президентът смята, че България трябва да подходи много сериозно към всички предложения от последните дни - за нова резолюция на Съвета за сигурност или за изцяло нова позиция на съвета.


Чествания по случай националният празник

БНТ, 3 март 2003 г. Тази година България отбелязва 125 години от освобождението на страната от османско иго и подписването в Сан Стефано на мирния договор между Русия и Турция по време на Руско-турската война. Това е националният празник на страната ни. Честванията започнаха сутринта в София с тържествено издигане на националното знаме и полагане на венци пред паметника на Незнайния войн. >>>

Патриарх Максим отслужи молитва за 3 март

БНТ, 3 март 2003 г. По повод 3 март българският патриарх Максим отслужи заупокойна молитва за загиналите в криптата на шипченския храм "Свето Рождество Христово", чиято реставрация приключи броени дни преди Националния ни празник. ... 8 000 загиват за свободата на България в боевете при Шипка. Вече 100 години костите на руснаци и българи почиват заедно в криптата на Шипченския храм. ... "На Многая лета" - за двата народа, за двете църкви и за двамата президенти, прозвуча на празника в храма. >>>

Путин на Шипка: Да живее България


Симеон и Романов запалиха по свещ в храма, докато Путин и Първанов посрещаха парада отвън

Медиапул, 2 март 2003. Патриарх Максим в съслужение с митрополитите от Светия синод отслужи Света литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски", за която дойдоха премиерът Симеон Сакскобургготски и неговият гост - княз Димитри Романов. [...]  Президентът Георги Първанов посрещна руския държавен глава Владимир Путин на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Руският президент пристигна вчера в България на тридневно официално посещение. [...] Към края на синодалния поздрав в чест на 125 годишнина, архимандрит Борис каза още: "Редят се годините, менят се времената, но в сърцето на всеки българин е вграден неръкотворен паметник на вечната признателност и неизменна любов към братята освободители". >>>


Патриарх Максим връчи орден "Св. Цар Борис" за пръв път от 20 години. Руският държавен глава предаде на българския патриарх пожелания за благополучие от руския патриарх Алексий Втори

Монитор, 3 Март 2003. Патриарх Максим и членовете на Светия Синод връчиха вчера на руския президент Владимир Путин църковния орден "Св. Цар Борис", икона на Светите братя Кирил и Методий и книгата на варненския митрополит Кирил "Принос на Руската православна църква за освобождението на България от турско робство". Орденът "Св. Цар Борис" е най-високото отличие на БПЦ и не е връчвано на държавен глава през последните 20 години, припомниха от Светия синод.

Патриарх Максим благодари на руския президент за вниманието, което оказва на Българската православна църква. Руският държавен глава от своя страна предаде на българския патриарх пожелания за благополучие от руския патриарх Алексий Втори. "Ние високо ценим приноса на българската православна църква в запазването на вашата държавност и в укрепването на двустранните ни отношения", заяви Путин.


Стотици почетоха вчера паметта на мъртвите си близки и роднини

2 Март 2003. Стотици хора се стекоха на гробищата вчера, за да почетат паметта на свои близки и роднини, а някои и да припечелят по нещо. Свещите се продаваха от 10 до 50 стотинки. На места гражданите се тълпяха около мургави търговци, които ги предлагаха и срещу 5 стотинки. Табела на входа храма "Успение Богородично" в двора на гробището обясняваше, че "закупената от храма свещ гори като благовонно масло, а другите обезсмислят молитвите". Въпреки това хората си купуваха свещите от търговците на входа на парка.


Църквата дава на госта най-високото си отличие

2 Март 2003. Църквата ще удостои Путин с най-високото си отличие ­ ордена "Свети Борис"-първа степен. Това съобщи вчера в Бачковския манастир патриарх Максим. Лично той ще връчи църковния орден на руския президент днес. Путин ще е първото светско лице, удостоено с най-високото отличие на православната ни църква. Патриарх Максим и архиереите от Светия синод отслужиха в манастира Божествена света литургия и панихида за 32-годишнината от кончината на патриарх Кирил.


Патрирах Максим служи за Задушница в Бачково

Монитор, Събота, 1 Март 2003. Главата на Българската православна църква патриарх Максим и архиереите от Светия синод ще отслужат днес панахида за смъртта на патриарх Кирил на гроба му в Бачковския манастир, съобщи секретарят на светата обител Славчо Кисьов. Службата съвпада с една от трите големи задушници, отбелязвани от църквата ни – преди Неделя Месопустна. Сутрешната литургия в Бачковския манастир ще води митрополит Геласий. Веднага след нея започва панахидата.
Патриарх Кирил е погребан заедно с екзарх Стефан вътре в манастирската църква след смъртта си на 7 март 1971 година. Почти 18 години той ръководи Светия синод след падане на схизмата на 10 май 1953 г. В Пловдив неговата памет ще бъде почетена във всички църкви, тъй като преди да получи партриаршеския сан е бил митрополит в града. Патриарх Кирил е честван и като спасител на българските евреи. По традиция в поклонението пред гроба му участват и представители на еврейската общоност у нас.


Осемгодишни деца посягат към дрогата. 7000 държавни чиновници замесени в търговията с наркотици, твърди шеф на фондация

Стандарт, 17 Февруари 2003. Деца на 8-9 години са пристрастени към хероина. 90% от смъртните случаи при младите хора са следствие от употребата на наркотици. Това заяви председателят на фондация "Право на свободен избор" Владимир Качаклиев, който е основател на първата наркокомуна у нас. Твърдо пристрастени към хероин са около 50 хил. българи. 100 хил. души вече са опитвали този наркотик, а 300 хил. са пробвали друга дрога, показват данните на фондацията. Седем хиляди държавни служители участват в бизнеса с наркотици, заяви Качаклиев. За 3000 души продажбата на дрога е основен бизнес. Политици, полицаи и лекари си делят 100 млн. лева месечен оборот от търговията с наркотици, заяви Качаклиев, като се позова на поверителни данни. Замесването на държавни чиновници в бизнеса с дрога е основна причина у нас да не се приемат закони, които да го спрат, твърди Качаклиев. От фондацията предлагат продажбата на опиати да се тълкува като опит за предумишлено убийство. Те настояват и от законите да отпадне определението "доза за лична употреба". За предумишлено убийство трябва да се съдят и лицата, които съдействат или укриват търговията с наркотични вещества, каза Качаклиев. Нов текст в Наказателния кодекс пък трябва да отменя съдебните присъди на наркоманите, решили да се лекуват в наркокомуна. Преди това обаче здравният министър Божидар Финков трябва да подпише специална наредба, с която комуните официално да бъдат признати.


70 на сто от жителите на селото са безработни. Пенсионерите са лордове в Цалапица

Стандарт, 14 Февруари 2003.От гледната точка на Цалапица това, което става в София, няма особено значение. В столицата нещата се решават бавно, глобално и мъдро. А почти залепеното за Пловдив село живее ден за ден. Малцина тук чуват мълвата, че зад тежките стени на българското правосъдие вече месеци наред някой споменава Цалапица или по-точно онзи забравен цех в края на селото. Не знаят дори и драматичната подробност, че самият ексвицепремиер Ал. Божков се стряска на сън, ако някой, не дай си Боже, пък той да е в прокурорска тога, спомене името Цалапица. >>>


Новости за съдбата на Света гора и на обградения (на 28 януари) от гръцка полиция и изолиран от света манастир Есфигмен

Виж новини от The Ecoumenical Patriarchate of Constantinopol :: The Church of Greece :: Новости Русской православной церкви :: Esphigmenou.com :: THE STRUGGLE AT ESPHIGMENOU ::Recent developements

Rus-sky, 1 февруари 2003. В настоящее время возле монастыря находятся 40 вооруженных офицеров полиции. Телевизионная программа новостей Греции ANT1 сообщила, что в Салониках к захвату монастыря готовятся войска.
Настоятель монастыря игумен Мефодий провел собрание монахов, на котором опросил каждого из них, начиная с самых младших, хотят ли они уйти или остаться. Каждый из 117 монахов ответил, что хочет остаться в монастыре до самого конца.
Сами монахи заявляют о решимости «держаться до последнего» и «умереть за православие». Настоятель монастыря отец Мефодий заявил накануне одному из информационных агентств, поигрывая четками: «В моих четках 300 костяшек — как 300 пуль. Мы будем вести с нашими противниками духовную войну».


СТАТУС И УКЛАД ЖИЗНИ СВЯТОЙ ГОРЫ АФОН НЕ ПРЕТЕРПЯТ ИЗМЕНЕНИЙ

Министр культуры Греции сделал в Европарламенте специальное заявление, посвященное будущему афонских монастырей. Выступая в Европарламенте, министр культуры Греции Эвангелос Венизелос прокомментировал недавно принятую европейскими парламентариями резолюцию, отменяющую традиционный запрет на посещение женщинами территории Святой горы Афон. Греческий министр подчеркнул, что устав древней православной монашеской республики, будучи уже закреплен в соответствующих актах Европейского Союза и в Конституции Греции, не подлежит дальнейшему изменению. Одновременно греческий министр выразил недоумение в связи с тем обстоятельством, что в фокусе внимания европейских парламентариев неожиданно оказался именно уклад жизни сообщества православных иноческих обителей Афона, а не, допустим, запрет для женщин участвовать в формировании правительства и реализовывать свои избирательные права в государстве Ватикан, входящем в Совет Европы. Кроме того >>>

STATUS OF THE HOLY MOUNT ATHOS AND ITS WAY OF LIFE WILL STAY UNCHANGED

Speaking at a Europarliament session, the Greek Minister of Culture Evangelos Venizelos made a special statement on the future of monasteries on Mount Athos. He commented on a recent Europarliament resolution lifting the traditional ban for women to visit Mount Athos. >>>


Посрещнаха дядо Кирил със скандал

Черно море, 3 февр. 2003. Архиереят се опитваше да обясни на християните, че идва, за да прости, те пък си искаха своя свещеник Навръх Сретение Господне варненският храм "Свети Атанасий" отново бе разтърсен от скандал. Представители на църковното настоятелство при храма държаха повече от половин час на студа варненския и великопреславски митрополит Кирил, отказвайки да го пуснат в църквата. >>>


И.С. ИВАНОВ ВСТРЕТИЛСЯ СО СВЯТЕЙШИМ ПАТРИАРХОМ БОЛГАРСКИМ МАКСИМОМ

30 января 2003 года в ходе официального визита в Республику Болгарию министр иностранных дел Российской Федерации И.С. Иванов посетил Священный Синод Болгарской Православной Церкви, где встретился со Святейшим Патриархом Болгарским Максимом и передал Его Святейшеству наилучшие пожелания от Президента России В.В. Путина. >>>


Варненска енория не си дава свещеника

Сега, 29 януари 2003. На 23 януари варненци научиха, че по разпореждане на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил отецът ще бъде преместен в друг храм заради "обида на владиката".
Новината се разпространи светкавично - малцина са онези, които не са чували за отец Любомир Попов и не са посещавали храма "Свети Атанасий" - поне за венчавка или кръщене. За варненци свещеникът е онзи символ на истинско служене на вярата, който е отец Саръев за Родопите. >>>

За създалото се напрежение в гр. Варна виж обръщение и интервю с митр. Кирил по-долу.


Владиците призоваха разколниците да се покаят и върнат в църквата

Монитор, 29 януари 2003. Светият синод призова разколниците да се покаят и върнат в Българската православна църква. Това владиците направиха на свое заседание вчера, на което гласуваха специално обръщение към българския народ по повод приетия преди месец Закон за вероизповеданията.

"Следвайки каноническите изисквания и основите на християнската любов и всеопрощение, Светият синод заявява, че дверите на покаянието са отворени за всички желаещи да се върнат в единството на светата ни църква и светото православие", се казва в обръщението. То е одобрено от патриарх Максим и всички 12 митрополити. Във възванието си те настояват още "гражданските ръководители и общественици да се съобразяват с новоприетия закон за вероизповеданията".

Той бил очакван, както от хората в страната, така и от сънародниците ни в чужбина, защото бил справедливо и достойно отношение на държавата към църквата. Според владиците законът, който връща имотите на църквата и я признава за юридическо лице, бил напълно съобразен с Конституцията. Той не нарушава правата на нито едно вероизповедание и не създава предпоставки за предимства на БПЦ, категорични са митрополитите.


Обръщение на Св. Синод на Българската православна църква

ЦВ, 28 януари 2003. Обични чеда на св. ни Църква, Драги сънародници, Продължителните очаквания на българската църковна и гражданска общественост за изготвяне на нов Закон за вероизповеданията в България, задълбочената работа върху проектотекста на закона, обединените добросъвестни усилия на държавните ни ръководители, народни представители, членове на различните вероизповедания, специалисти и експерти се увенчаха с добър успех. ... Св. Синод се обръща към всички чеда на светата ни Църква, към граждански ръководители и общественици да се съобразят с новоприетия Закон за вероизповеданията и с обединени усилия да положим начало на широко разгърната благоплодна църковно-обществена дейност за благото на скъпото ни Отечество.


Изоставено дете, болно от левкемия

БНТ, 24 януари 2003 г. Марио Димитров на осем години от Бургас, вече три месеца е в специализираната детска онкохематологична клиника в София. Майка му го изоставя на грижите на баба му Тона и повече не се интересува от него. Бащата си има друго семейство и също не се грижи за детето. Всичко това научихме от страниците на вестник "Труд", а днес екип на БНТ посети болницата.

Въпросът е ще отиде ли напразно лечението на Марио, ако няма кой да се грижи за него след болницата. И лесно ли се отговаря на този въпрос, когато става дума за дете, а напоследък все по-често болни деца се изоставят в клиниките. >>>


Свлачище затисна манастир в Търново

Стандарт, 29 януари 2003. Огромни скални късове и тонове пръст се изсипаха върху средновековния манастир "Великата лавра", който се намира в близост до църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. Само преди седмица друго свлачище се срина върху църквата. "Великата лавра", който е един от най-старите манастири във Великотърновско, е застрашен от пълно разрушаване, след като късовете се стовариха върху северната му стена завчера. Срутването е станало през нощта и за щастие не са пострадали хора, защото по това време там не е имало работници. Археолозите коментираха, че трагедията на църквата "Св. 40 мъченици" изглежда малка в сравнение с щетите, нанесени на манастира.

Абрашев: Добре, че църквата се срина. Милен Велчев обеща пари за ремонта на порутения храм "Св. 40 мъченици"

 "Добре е, че църквата "Свети Четиридесет мъченици" се срина, за да можем да започнем цялостната й реставрация и довършване." >>>

Опасност от нови срутвания над храма "Св. 40 мъченици"

Монитор, 20 Януари 2003. Велико Търново - "Ако започналото от няколко дни топене на снега продължи със същите темпове, нищо чудно да се активизират и други свлачища и да има нови срутвания на земни маси в района около църквата "Свети 40 мъченици", каза вчера великотърновският археолог Константин Тотев. Според него ако живеещите в близката Асенова махала продължават да се движат по затворения път с превозните си средства, не е изключено в близките няколко дни той да се срути напълно и да откъсне махалата от останалата част на града. Сега един десетметров участък от пътното платно до църквата виси и се държи само на асфалта, тъй като камъните и пръста са се свлекли в средновековния храм. >>>

Свлачище наводни църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново

[...] Вчера експертна комисия посети местопроизшествието и направи оглед на нанесените щети. Няма поражения върху намиращите се в църквата колони на Омуртаг и Иван Асен ІІ. Според кмета на Велико Търново д-р Румен Рашев, нанесените щети са в размер на около 500 000 лева. [...]


Алексий II среща Първанов на летището

Standart, 21 януари 2003. Алексий II среща Първанов на летище Шереметиево вчера. Българският президент пристигна за двудневно посещение в Москва, за да му бъде връчена годишната награда на фонда за православно единство. Негов патрон е руският патриарх Алексий Втори, който вчера разговаря близо половин час с Първанов в една от залите на летището. Президентът предаде на своя домакин поздравите на българския патриарх Максим, който изпрати делегацията ни на летището в София. Държавният ни глава участва вчера в откриването на филмова панорама, посветена на 60-годишнината на Стефан Данаилов. Днес Първанов ще бъде приет от Владимир Путин и Юрий Лужков.


Българската православна църква чества днес 610 години от заточението на Св. Евтимий Патриарх Търновски и 600 години от неговото успение.

БНТ, 20 януари 2003 г. Както е известно, след завладяването на столицата Търново от османците, Св. Евтимий е изпратен в изгнание на неизвестно място, а търновската патриаршия престава да съществува. Досега гробът на последния ни средновековен патриарх не е открит, въпреки че според народните вярвания той е погребан в Бачковския манастир. Днес на територията на Великотърновския университет, в присъствието на всички синодални митрополити, беше осветен основният камък на бъдещия храм, който ще носи името на патриарх Евтимий. Паметта на патриарха - светец беше почетена в София.

Свещеници от повечето столични храмове, семинаристи и богомолци преминаха по централните софийски улици с иконите на последния български патриарх от Средновековието. От едно десетилетие насам паметта на Евтимий Търновски се чества в София с литийно шествие, но за първи път днес маршрутът му беше най-дълъг. То започна от храм "Света Неделя" и премина покрай най-знаковите места в столицата, за да получат те небесния благослов на патриарха - светец. Инициатори на шествието бяха Знеполският епископ Николай и ректорът на Софийската семинария, архимандрит Сионий. Честването завърши пред паметника на патриарх Евтимий. Тук към светеца беше отправена молитва да закриля винаги нашия народ и да дава пример за вяра и духовност на днешните ни архиереи.


Вдигат първия храм в университет. Търновските студенти сами ще построят и изографисат новата църква

Велико Търново, 20 Януари 2003. Патриарх Максим ще благослови днес началото на строежа на храм във Великотърновския университет. Новата църква, която ще носи името на патриарх Евтимий, трябва да бъде готова до година и половина. Тя ще се вдигне върху мястото, където допреди 2 години имаше паметник на Кирил и Методий. Проектът на църквата е дело на архитект Теофил Теофилов. ВТУ ""Св. св. Кирил и Методий" ще стане първият вуз в страната, който ще има собствен храм, обясни неговият ректор проф. Иван Харалампиев. Църквата ще бъде изградена изцяло с доброволен труд на студентите и няма да струва нито лев на университета. Стенописите ще бъдат изработени от възпитаниците на факултета по иконография. Освен това храмът ще разчита на дарения, каза деканът на богословския факултет проф. Казимир Попконстантинов. [...] Вече втори ден патриарх Максим е в Търново заедно с целия синод. Повод за посещението им е 600-годишнината от заточението на свети патриарх Евтимий. ... По време на церемонията беше награден Траянополски епископ Иларион, който навършва 90 години. >>>


Стачници се жалват на патриарх Максим

21 януари 2003. ШУМЕН. Над 400-те протестиращи работници от шуменския завод "Мадара" ще пишат отворено писмо до Светия синод, стана ясно вчера. Те ще се жалват включително и на патриарх Максим от критичната ситуация, в която е изпаднало предприятието заради безхаберието на собственика Валери Симеонов, обявиха от стачния комитет. >>>


Патриарх Максим защити закона за църквата

Монитор, 20 Януари 2003. Великотърновският митрополит Григорий съобщи, че по негова информация някои депутати събирали подписи с искане да се сезира Конституционния съд за поправки в новия закон за вероизповеданията.

"Ако тези хора имат задни мисли, то това са материални интереси", каза Григорий по време на посещението на патриарх Максим и Светия синод във Велико Търново. "Ние смятаме, че новият Закон за вероизповеданията е от полза за Българската православна църква, за народа и за цялата държава", каза и Негово Светейшество Патриарх Максим.

Цветна карта на Санстефановска България подари на патриарх Максим областният управител на Велико Търново Красимир Генчев. От кмета на града пък високият гост получи бронзов плакет-отливка със сегашния и стария герб на Старата столица. Вчера в катедралния храм "Рождество Богородично" бе отслужена Света литургия. След службата бе награден викарния епископ на патриарха дядо Иларион, заради книжовната му дейност и по повод неговата 90-годишнина. Поради ангажимент, който ще наложи по-ранно отпътуване на патриарха от Велико Търново, той не можа да посети наводнената църква "Свети 40 мъченици", въпреки поканата от кмета. Вчера в манастира "Света Троица" край Велико Търново започна заседанието на Светия синод.


Патриарх Алексий II връчва $50 хил. на Първанов

Монитор, 20 Януари 2003. Президентът Георги Първанов заминава днес на двудневно работно посещение в Москва, където ще му бъде връчена международната награда "За изключителна дейност по укрепване единството на православните народи" за 2002 г. , съобщи прессекретариатът на държавния глава. Президентът ще предостави цялата сума от 50 000 долара, която ще получи с наградата, за социални дейности. Отличието беше присъдено на Георги Първанов през май миналата година от Международния фонд за единство на православните народи, работещ под попечителството на патриарха на Москва и цяла Русия Алексий Втори. В рамките на посещението на президента са предвидени срещи с руския държавен глава Владимир Путин, с руския патриарх Алексий Втори и с кмета на руската столица Юрий Лужков.

Сред темите, които ще обсъдят президентите Първанов и Путин, ще бъдат предстоящото посещение на Владимир Путин в България през март, преглед на двустранните отношения и на обстановката на Балканите. В първия ден от работната визита президентът ще присъства на откриването на филмовата панорама, посветена на 60-годишнината на Стефан Данаилов в Дома на киното в Москва. Утре в храма "Христос Спасител" българският държавен глава ще получи наградата на Международния фонд за единство на православните народи.


Хиляди хора се стекоха да видят Светия кръст в Кърджали

BNT, 19 януари 2003. След излъчването на филма на БНТ "Благословията на кръста" създаден от Горан Благоев, Александър Лазаров и Красимир Ангелов, стотици християни пристигат в Кърджали, за да се докоснат до частиците от най-голямата християнска реликва. Тази есен при археологически разкопки бяха открити дървени частици, които сега са изложени в храма "Успение Богородично" в града. >>>


Патриарх Максим отслужи литургия във Велико Търново

BNT, 19 януари 2003. Света литургия отслужи тази сутрин във Велико Търново българският патриарх Максим. Втори ден Негово Светейшество е в старопрестолния град по повод 610-та годишнина от заточението на Свети Патриарх Евтимий. След литургията Траянополският епископ Иларион получи най-високото патриаршеско отличие орден "Св. Кирил и Методий" за заслуги към църквата и по случай 90-годишния си юбилей. >>>


Шофьор на бензиновоз паркира насред пътя за Варна, за да отдаде почит на патриарх Максим. Десетки други шофьори също спираха при вида на свещениците.

Стандарт. На 19 януари 2003 патриарх Максим пътуваше с делегация към Велико Търново. Мъжът слезе от камиона, прекръсти се и едва тогава продължи по заледеното шосе. Десетки други шофьори, пътуващи от София за Варна, също спираха и се кръстеха при вида на свещениците. Максим пристигна 30 минути по-рано от уговореното време в старопрестолния град. Час по-късно висшите духовници се събраха в храма "Рождество Богородично" за празнична служба по повод 600-годишнината от заточението на св. Патриарх Евтимий.


Вещица осъдена заради провалено заклинание

Монитор, 19 Януари 2003. Румънска вещица бе осъдена от свой недоволен клиент, тъй като заклинанието, което му направила, нямало ефект. 72-годишният Василе Бирсан от град Ръшнов видял в местен вестник обява, в която пишело, че чародейка разрешава всякакви проблеми с бяла магия. Той веднага се обадил на посочения телефон с надеждата, че вещицата ще излекува болната му жена и ще помогне на 40-годишния му син да се задоми.Шарлатанката поискала 400 долара за услугата и обещала на наивника, че му помогне. Василе чакал няколко месеца, но нито съпругата му оздравяла, нито синът му се оженил.

Ядосан, той се обадил на полицията и се оплакал за измамата. Ченгетата се шашнали, като разбрали с какъв случай трябвало да се захванат. Въпреки това те задържали вещицата, но тя отказала да върне парите. Случката стигнала чак до съда в Ръшнов. Измаменият клиент завел дело и в крайна сметка магистратите отсъдили некадърната магьосница да възстанови пълната сума.


Шеф в Ислямската банка отрича за програми за милиарди долари

Монитор, 14 Януари 2003. Ислямската банка се разграничи от слуховете, че ще реализира програми за милиарди долари у нас, разпространявани от източници от ДПС. Това стана по време на посещението на представителя банката за България и Македония Мохамед Салем, който бе у нас от 4 до 12 януари, съобщи вчера Николай Панков, началник на кабинета на главния мюфтия Селим Мехмед.

Мохамед Салем дошъл, за да провери как се реализира програмата за купуване и оборудване на ислямски училища, която стартира през 1999 г. По нея бяха отпуснати 819 000 долара, като до момента са реализирани 530 000 долара, обясниха от мюфтийството. С тях беше купена сградата за ислямски институт в Банкя на цена 240 000 долара, както и сгради за пансиони на ученици в Момчилград, Шумен, Разград и Исперих.

Мохамед Салем се е срещнал у нас с шефа на Дирекцията по вероизповеданията Иван Желев, със зам.-социалният министър Христина Христова, както и с юридическия съветник на президента - Сабрие Сапунджиева и с експерти от финансовото министерство. При всичките си срещи той се разграничавал от слуховете, че банката ще реализира у нас програми за милиони и милиарди. Единствен наш партньор в България е Главното мюфтийство и само след като завършим започнатите проекти, ще разглеждаме нови, казал Мохамед Салем по време на срещите си.


Траянополският епископ Иларион навърши 90 години

BNT, 12 януари 2003. Най-възрастният епископ на Българската църква - Траянополският епископ Иларион, навърши днес 90 години. ... "Имайте покаяние пред Бога и не се отчайвайте, защото божията милост е огромна за целия свят! Нека да прощаваме и да се обичаме" - призова дошлите в храма 90-годишният архиерей.

Дядо Иларион, както го наричат мнозина, е роден в известния с възрожденския си дух град Елена. Идва на бял свят в неделя - знак, който владиката смята, че е белязал пътят му към Бога. През1972 година е ръкоположен за Траянополски епископ. Дядо Иларион е написал над 20 книги с православна проза и поезия. Той е единственият български архиерей, който често можете да видите в Народната библиотека. Любими теми в проповедите му са Българското православие и патриотизма. >>>


Между Шекспир и Библията

"Труд", 11 януари 2003 г. Денят на Траян Горанов минава под камбанен звън. Сутрин го посреща училищния звънец, по обяд – черковната камбана. 33 годишния мъж – едновременно е учител и свещеник. До обяд преподава английски език на учениците в гимназия "Найден Геров" в Лом. После облича расото и се заема със задълженията си към Бога. "Не съм раздвоен между професиите си – и двете са свързани с хората и просветлението на душите им. И затова не ми тежат" – казва отецът-даскал. Макар да носи свещеническите одежди с гордост и достойнство като висша награда, отец Траян първо е влязъл в храма на знанието. [...]

"В Светото Писание са закодирани всички истини за света и хората. Тя е като дълбок извор в който се пречистваш и винаги намираш нещо ново" – твърди свещеникът-учител. Според него границата между знанието и вярата е неуловима. След учебните часове се случва деца да потърсят преподавателя си за съвет или помощ. Младежите споделят с него проблемите и колебанията си. >>>


Варненски сектант забрани да преливат кръв на баба му

Майката се опитва безуспешно засега да върне сина си, последовател на "Свидетели на Йехова". [...] Завършил с отличие Музикалното училище, сега работи в някаква "гаражна фабрика за сладки". Напоследък се труди във фурна - винаги нощна смяна. "От сектата му казват къде и какво да работи, сигурно му прибират и парите, а може и да го заплашват с нещо - но нищо не мога да докажа", ядосва се Ирина Контева. Всеки протест срещу "Свидетелите на Йехова" е възможен, но безперспективен, е показал досегашният й опит. [...] Ирина Контева търси съдействие, а не съчувствие. Съчувствие не ми трябва, то няма да върне сина ми у дома, нито ще върне семейството ни в сърцето му, казва тя. [...]

Култът е легализиран в България след дълги съдебни спорове във и извън страната през 1998 г. Постигнахме споразумение с ръководството на църквата, въз основа на което ги регистрирахме,
обясни специално за "Сега" експертът в Дирекцията по вероизповеданията Георги Кръстев. >>>

Варненски сектант забрани да преливат кръв на баба му


Патриархът поръси за здраве войска и знамена

7 Януари 2003. Богоявление /Йордановден/ е един от най-хубавите български празници. По стародавен български обичай на този ден Българската войска, още от времето на Първото българско царство изпълнява един свещен ритуал - Водосвет на бойните знамена. За първи път в България водосвет е отслужен преди битката при Ахелой на цар Симеон с византийците през 917 г. Веднага след Освобождението традицията е възстановена при първия военен министър генерал Паренсов. След демократичните промени водосвет за пръв път се организира и провежда през 1993 г.

Патриарх Максим поръси със светена вода вчера за Йордановден представителни части на Българската армия, десет флага-светини, три бойни знамена и националния трибагреник. За церемонията пред паметника на Незнайния войн дойдоха върховният главнокомандващ Георги Първанов, председателят на парламента Огнян Герджиков, премиерът Симеон Сакскобургготски. Тук бяха шефът на Генщаба ген. Никола Колев, вътрешният министър Георги Петканов и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Военният министър Николай Свинаров бе в отпуск.

След като гвардейските почетни роти минаха тържествен марш премиерът и съпругата му Маргарита влязоха в храма "Св. Александър Невски". Там Симеон прочете Символ верую. Маргарита, която имаше рожден ден, изслуша литургията с червена роза в ръце.


Инокентий оспори легитимността на Максим в съда. Свещениците от алтернативния синод готови да бранят до кръв имотите си. 50 депутати от ОДС атакуват в КС закона за вероизповеданията

Сега, 3 януари 2003. Алтернативният синод на Инокентий е внесъл в Софийски градски съд вчера исково дело за установяване легитимността на Максим като патриарх, съобщи отец Камен Бараков.
Към иска били приложени документи, които доказват, че Максим не е легитимен. Днес законът за вероизповеданията влиза в сила. "Заставаме пред храмовете и имотите си. Ако искат, да заповядат хората на Максим и да стрелят по нас, няма да отстъпим, защото ние сме легитимните", обяви секретарят на алтернативния синод.
До няколко дни 50 депутати от ОДС ще атакуват в Конституционния съд текстове от Закона за вероизповеданията, приет в края на 2002 г., съобщи говорителят на СДС Николай Младенов. Подписите са събрани преди празниците. "Атакуваме чл. 10 и свързани с него текстове, според които структурата на църквата се определя от закона", обясни синият депутат Лъчезар Тошев, шеф на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. Според него сините не оспорвали текста, че източното православие е традиционно за страната. "Нашето искане до КС няма нищо общо с църковния спор", увери Тошев. До 15 януари КС е във ваканция и затова сините не бързат с внасяне на питането си. Предпочитали да доизкусурят мотивите си.
Действаме в няколко посоки за атака на закона, каза Христо Латинов от синода на Инокентий, който отговаря за имотите. Вече ангажирали адвокати, изпратили им нужните документи, готвели и до съда в Страсбург, ако в България съдебните им претенции не бъдат удовлетворени.

Oще за новоприетия закон за вероизповеданията >>>>>

ПОКАЖИ НАЙ-НОВИТЕ  ]

 

АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ

Доставка на милосърдие

Монитор, 11 Юни 2003. Ходили ли сте в дом за умствено увредени хора. Виждали ли сте вратите без брави, подът като в обор и полуголите същества, скупчени като стадо, докато ги къпят с пожарен маркуч. Никой не стъпва втори път в такова зловещо място. Знам го от собствен опит - точно така изглежда един такъв дом край Дряново. >>>


НДСВ и ДПС вкарват държавата в капана "етнически малцинства"

2 Юни 2003. Скандален доклад на управляващите до Съвета на Европа е в противоречие с рамковата конвенция, с международните норми и националното ни законодателство >>>


За исляма животът е вещ, а вярата - единствено право

Монитор, 30 май 2003. Държавите от Организация ислямска конференция ревизират международната правна система за всеобщите човешки права

На 10 декември 1948 г. Общото събрание на ООН прие основополагащия акт на международното обичайно и договорно право в тази област - Всеобщата декларация за правата на човека. Никоя от членуващите в организацията държави не се обяви против, но в нейна полза не гласуваха осем страни, между които Египет, Ливан и Саудитска Арабия. >>>


Св. цар Борис I поръчал азбуката на св. Кирил и Методий

Standart, проф. д-р Божидар ДИМИТРОВ, 19 Май 2003. Неслучайно още в средновековието ги изобразяват заедно на иконите. Благодарение на собствената азбука сме най-образованият народ в тогавашна Европа >>>

Братята проповядват първо в България


СВЕТЛА ПЕТРОВА, НЕШКА РОБЕВА, IQ ИЛИ КАКВО СЕ ОПИТА ДА КАЖЕ ЦЪРКВАТА

Николай Фенерски. В предаването „Сеизмограф" на bТВ, 3 май 2003, водещата Светла Петрова като добра журналистка се опита да покаже колкото се може повече гледни точки по темата Строенето на храмове в България. В началото на разговора всичко изглеждаше безконфликтно, въпреки опитите на водещата да създаде конфронтация, провокирайки поканения представител на БПЦ отец Николай. Не се получи спор, защото свещеникът тактично отбягваше провокациите и отговаряше „миролюбиво". Всъщност той не можеше да отговаря по друг начин - разговорът според думите на журналистката се водеше „между равноправни". >>>


Агресията към българското православие

Монитор, Тамара Шишманова, 10 май 2003. Отминалите Великденските празници дават основание за някои заключения относно подхода на нашите електронни медии - най-мощните, най-въздействащите, към живота, процесите, събитията в най-многобройната религиозна общност на нашето съвремие - християнската. И понеже тук някои хора у нас със сигурност ще подскочат, трябва да посоча авторитетни източници. Според данни на ООН, цитирани на 28 декември 2000 г. от в "Лос Анджелис таймс", към края на 1999 г. населението на земята се разпределя по следния начин според вероизповеданията: християнство изповядват 33%, ислям - 19,6%, хиндуизъм - 12,8%, китайски религии - 6,2%, будизъм - 6%, други - 6,9%, а невярващите и атеистите са 15,5%. >>>


Може ли Васил Иванов Кунчев (Левски) да бъде канонизиран за светец

Стефан Чурешки. ... За светостта е създадена нарочна наука, която се нарича "Агиология". Православната църква е развила тази наука за нуждите на своята проповед, принудена да въведе правила при канонизацията заради непрекъснатата поява на благочестиви Христови следовници. В агиологията са изложени принципите на канонизирането, подредени по написаното в Библията, писанията на светите Отци, каноните на Църквата и различните форми на светост, познати на църковната история вече 2000 години. Съществуват специални решения на Вселенските събори като постановлението на VII вселенски събор, обясняващо почитта към светците като "Негови (на Христос) истински служители". Светиите според учението на Църквата са християни, които са благоугодили на Бога посредством изпълнение на Неговите заповеди и чрез Дара на Светия Дух са се осветили изцяло и са обожествени и по душа и по тяло. Светиите имат прослава на земята и приживе и след успението си. Често пъти мощите им са нетленни, а чудото присъства на гробовете им. >>>


Повелите на великденската традиция :: Защо на Цветница се яде риба?

В последната неделя преди Великден е празникът Цветница, познат още като Връбница. Според евангелското предание на този ден Иисус Христос тържествено влязъл в Eрусалим, възседнал магаре. Няколко дни преди това той възкресил мъртвия Лазар, брат на Марта и Мария. Това било последното от чудесата на Спасителя и то накарало много езичници и юдеи да повярват в божествената му природа. Тълпите го приветствали с палмови листа и възгласи "Осанна!" Поради което фарисеите окончателно решили да го убият. Затова в съботата преди Цветница се празнува Лазаровден. >>>


Още един от ДПС с етнически отклонения. "Съветник от ДПС провокирал бунтове в Столипиново"

"Монитор", 14 април 2003. Още не е отшумял скандалът със зам.областния на Пазарджик, който обяви, че ще чисти Родопския край от българи. Самият Моллаахмед се оправда, че изпаднал в емоционална криза и затова се отклонил от държавната политика в апел за етническа чистка. Премиерът го освободи "по взаимно съгласие" и му плати обезщетение, че го маха от отговорния държавен и политически пост.

Вчера стана ясно, че активисти на ДПС подстрекават циганите от четирите махали на Пловдив към масови безредици срещу енергото. Цяла България знае, че в "Столипиново" хората не плащат ток от години, а решат ли да им поискат пари, излизат на бунтове и плашат със смърт - ей така, в името на етническото равноправие.

За пазарджишкия борец за турски права Ахмед Доган отказа да поеме отговорност. Лидерът на ДПС, който представя себе си като единствен пазител на уникалния български етнически модел, каза, че не е работа на централното ръководство да изключва някого от партията. Да го изключват от селския клуб, в който членува. Сега обаче, като представител на коалиционното държавно управление, Доган се налага спешно да озапти активистите си в Пловдив. Или поне да им разясни, че в България пред закона, а и пред сметките за ток, всички сме равни - турци, цигани, българи.


Реджеп Ахмед издаде стратегическия замисъл на Доган

9 Април 2003. Чрез постоянните митинги за възродителния процес ДПС се опитва да поддържа чувството за вина сред българската общност. Присъствието на движението във властта е причина за нарастващия икономически и политически натиск на Анкара.
За да не мърдаме много под секирчето, което ни готви "Джейлан", Турция подметна, че ще спре да купува ток от нас. >>>


"Глас явности": Джихад в Косово

3 Април 2003. "Глас явности" - Под заглавие "Джихад в Косово" "Глас явности" помести интервю с Томислав Кресович, публицист и политически анализатор от агенция БИНА, който посочва, че ислямистите в Косово могат реално да злоупотребят с въпроса за окончателния статут на сръбската област и да го превърнат в сблъсък на цивилизациите по въпроса за независимостта на Косово. >>>


От словосъчетание етническият модел се превръща в заплаха

31 март 2003. Какво става с българския етнически модел, специалитет на Доган? Този въпрос започва да си задава всеки, който се запозна с изказването на пазарджишкия зам. областен управител Реджеб Молла Ахмед. "Искаме си турския език, за нас той е официален, нищо че в конституцията пише, че е българският." Тези думи не са изречени от някой върл ислямист, изказа ги български държавен чиновник на поредната годишнина от т.нар. възродителен процес. На събитието присъстваха маса депутати от групата на ДПС, които чуха с ушите си сълзливото изказване на Ахмед, но не реагираха. Доган обясни по-късно, че ставало дума за недоразумение. Недоразумението обаче се случва не за пръв път и се отнася за региона на Родопите. >>>


Путин и реидеологизацията чрез Православието

Калин Янакиев, Maрт 2003. При своето посещение в България Владимир Путин беше награден от Светия Синод на БПЦ с орден "Св. цар Борис Покръстител", най-високото - както ни осведомяват - отличие на църквата ни, което обичайно се присъжда на църковни предстоятели. Получавали са го, до днес, руският патриарх Алексий и александрийският - Петър. Ако не извикваше някои зловещи асоциации, този акт щеше да бъде по-скоро комичен, с елементи на гротеска.


Правителството няма политика към българите в чужбина

"Монитор", 8 Март 2003. Национален съвет за българите в чужбина не е формиран досега. Липсата на такъв държавен и обществен орган доведе до това, че по-голямата част от разпоредбите на Закона за българите, живеещи извън РБългария, не се прилагат. Основателни са отправените напоследък чрез в. "Монитор" предложения за осъществяване на национално отговорна политика спрямо сънародниците ни в чужбина. Това налага и създаването на достатъчни правни задължения за съответните държавни инстанции и на подходящи условия за работа на гражданските организации.


Носът ти, Саддаме, е крив!

Божидар Димитров, 4 Март 2003. В средните векове, когато човешкият индивид не е имал никакви човешки права, а всички власти - законодателна, изпълнителна, съдебна - са били съсредоточени в ръцете на царя (респективно краля, императора, хана и т.н.), грузинската царица Тамара решила да се омъжи. Но понеже една царица не може да се омъжи за кого да е, постановила: "Ще лежа гола на земята, а на едната ми гръд ябълка ще бъде поставена. Кандидатите джигити ще препускат на кон и ще се опитат


На Шипка – само Първанов и Путин

Монитор, 4 Март 2003. Речите на двамата президенти бяха наблюдавани на живо едва от 600 човека, поради изключителните мерки за сигурност, наложени от НСО и полицията. Според първоначалните данни над 20 автобуса с граждани са били задържани в Габрово, Казанлък, Стара Загора и други населени места в региона.

Вместо всенародни тържества на връх Шипка, службите за сигурност оставиха Първанов и Путин да честват почти сами 125-годишнината от Освобождението на България от турско робство. На върха двамата президенти се оказаха сами сред повече полицаи и рехава група хора, успели някак си да преодолеят мерките за сигурност.

Хиляди родолюбиви българи не успяха да се слеят с този свят момент от нашата история заради лошата и недържавническа преценка на ситуацията по охраната на руския президент. Пред кого изнасяха своите речи Първанов и Путин, след като планината и достъпът до върха и от двете му страни бяха заградени?

Тържествата на Шипка принадлежат на целия народ, а не само на официалните лица, все пак.


Време е да спре безсмисленият дебат нужен ли ни е 3 март

3 Март 2003, Темата национален празник ли е 3 март възниква всеки път преди поредната годишнината от подписването на договора от Сан Стефано. Датата стана повод и за абсурдния дебат нужен ли ни е той и дали трябва да се отбелязва подобаващо. Миналата година бившият вече в. "Демокрация" излезе с материал, в който бе написано буквално следното: "...Изопачените исторически факти от 19 век продължават да се насаждат в българското съзнание. Класически пример за това е празнуването на 3 март." По този повод пресата изобилства от материали на тема освободени ли сме от Русия или не и какъв е приносът й за акта отпреди 125 г. >>>


Обръщение към медиите на варненският и великопреславски митрополит Кирил

[...] Става въпрос за действията на свещеноиконом Любомир Попов от Варна, дългогодишен и.д. протосингел на Варненската и великопреславска света митрополия. След като многократно той превиши своите пълномощия и не си взе бележка от многократните напътствия от своя епархийски архиерей, бе освободен от административна длъжност и назначен на отговорно енорийско служение. За съжаление отец Любомир не коригира поведението си. Въпреки че не е на предишната си административна длъжност, той продължи да се държи по начин, сякаш продължава да я заема, и като че няма епархийско началство. Свещеникът системно нарушава църковната дисциплина и правилата на общуване със светската власт. >>>


Потребителят като грешник

Благовест Ангелов, ЦВ, февруари 2003. Периодично ни застигат новини за българи и българки, екстрадирани от някоя западноевропейска страна. Някои от тях са работили „на черно" почтена работа - гледане на деца и възрастни, миене на чинии, сервитьорство. Други са упражнявали „на черно" непочтени дейности - проституция, сводничество, наркодилърство. ... Но изглежда никому не идва на ум, че този вид злини имат и друга страна. >>>


Американски, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф: Кой е "Попа"

[...] Най-вече това смело трябва да заявим през тази година, когато честваме 600-годишнината от успението на този ярък светилник на скъпата ни Татковина - св. Евтимий, Патриарх Български. Ето накратко кой е той: Във всички случаи не е „Попа", макар и с главна буква. Той е Българският Моисей - предстоятел на народа ни. Той е Българският Иеремия - чрез плача си за народните изпитания. Той е „верният архипастир на своя народ, неуморният подвижник за православната вяра и родното църковно дело, усърдният молитвеник и закрилник на Отечеството ни през дни на най-тежки изпитания" (Патриарх Максим). Той е последният Български патриарх преди турското робство, защитникът на Търново по поръка на цар Иван Шишман, утешителят на народната несгода, светителят с апостолска слава, учителят на истината, свещената жертва на българския народ пред Господа. Той е светецът, мъченикът, закрилникът на България през всички векове. >>>


Деканът на Историческия факултет доц. Петър Делев: "В нашата програма никога не е имало въпрос за Борис ІІІ, нито за някой друг цар."

Монитор, 25 януари 2003. В държавата тече процес на зачеркване. Първо се започна от изхвърлянето на всички "остарели" или "спорни" писатели и поети, които допреди няколко години бяха признати за класици на българската литература. Покрай тях бе зачеркнат и Паисий Хилендарски, вероятно за да не си създаваме излишни неприятности със западните съседи в контекста на Обединена Европа. Каквото е имал да казва, е било валидно за един вече отминал период. Днес реалностите са други. По-важно е децата да знаят всичко за приключенията на Хари Потър, Батман и Спайдърмeн. Достатъчно е, че Славейков е име на софийски булевард.

След това започна и редуциране на неудобните кандидат-студентски теми по история за най-старото учебно заведение в републиката ­ Софийския университет "Св. Климент Охридски". От тази година от конспекта отпадат въпросите за значимостта на Борис III, Втората световна война ще се изучава като извънуниверситетска дейност от книгата на Константин Симонов за Щирлиц, а за управлението на Александър Стамболийски е добре да се забрави изобщо, като за по-сигурно му махнат и паметника пред операта в София.

Единствената тема, по която няма спор, е приносът на Владимир Атанасов за българското образование. Нещата са прости ­ да попълнят конспекта и да се приключи с всичко.


Математиците-"историци" са неграмотни мошеници

Д-р Божидар Димитров, Сега, 10 януари 2003. "Математическото" направление в историята се появи преди няколко години в Русия и бързо набра почитатели и следовници по света, включително и в България. Статията във в. "Сега" от 4.01.2003 г. точно е уловила основния аргумент на авторите й. Според тях античните и средновековни хроники са съставени всъщност през ранното Възраждане от някои хуманисти. Информацията в тях била невярна и "разтягала" неимоверно световната история назад във времето - всъщност всичко каквото знаем за Антична Гърция и Рим, за Византия и средновековното българско царство се е случило в тесния хронологически отрязък между XII - XVII век.
Този начин на мислене показва единствено колко лошо става, когато, макар и титулувани специалисти в една област на науката нахлуят смело в друга област на науката. На науката история навлезлите в дебрите й математици не познават нито източниците на информация, нито методите на анализ и синтез. И стават смешни - също толкова смешни колкото ще бъдат историците, седнали да се занимават с математик. >>>


Църквата, разколът и Законът

Георги Тодоров, Култура, 9 ян. 2003. [..] Предстои на 10 май 2003 г. да се чества 50-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. По всичко личи, че този забележителен юбилей ще съвпадне с ликвидирането последиците от "разкола" и начало на помирителния процес в БПЦ. Всичко това създава условия за подем и Църквата не бива да го пропуска. [...] Българската църква има фундаментална обществена национална и пост-национална роля в това отношение. Тя разполага само с няколко години, за да допринесе за конституирането и укрепването на оцеляваща българска духовна културна идентичност на прага на влизането в ЕС и в първите години след това, когато ще се изгради нашият нов начин на съществуване като личности и общност. Всичко това обаче се отнася до собствено културната роля на Църквата в рамките на традиционната българската общност - иначе казано до способността на България да се възползва от своята Църква. >>>


Има ли бъдеще коренното християнско население в Палестина?
Преп. д-р Стефан Саизър, Лекция, изнесена в Честърската катедрала в навечерието на юбилейните чествания на Рождество, 2000 г., световен център на които стана Витлеем

[...] Маршрутите из Светите места са разработени от израелското министерство на туризма така, че поклонниците са в непрекъснат контакт с евреи и никакъв - с палестинци, за да останат с впечатлението, че в Ерусалим и около него, както в дълбоката древност, има само евреи. Туристите задължително виждат Кнесета, мемориала Яд Вашем, крепостта Масада, някой кибуц и т.н. под строгото наблюдение на лицензиран еврейски гид. Автобусите внимателно заобикалят Палестински Израел и окупираните територии, покрай тежко въоръжените израелски гранични пунктове, за да стигнат до Витлеем и Ерихон. Едно изследване показа, че 95% от поклонниците не са срещнали по пътя си нито един местен християнин. А местните християни в Светите места са 99% палестинци.

Представяте си какви чувства изпитва един беден палестински християнин, застанал до своята полусъборена, олющена църквица, който гледа профучаващите луксозни автобуси с негови братя по вяра. Устремени към следващия исторически обект, водени и напътствани от друговерец, те дори не поглеждат към него, защото са отровени с лъжите на една масирана пропаганда, защото мислят, че неговият народ не е нищо повече от няколко банди ислямски терористи? >>>

ПОКАЖИ НАЙ-НОВИТЕ  ]

 

ИНТЕРВЮТА

Наталия Алексеевна Нарочницкая  О протестантском и русском духе

Pravoslavie.ru, 29 юни 2003. ... Различие протестантского духа от русского православного в нравственном целеполагании за пределами земной жизни. Протестантизм - Отход от Нового Завета - к Ветхому. Он порождение ереси хилиазма и философии прогресса - в отличие от идеи Спасения и искания Царства Божия. Об этом писали русские философы В.Лосский, Карсавин, что вовсе не означает безгрешности. Николай Бердяев подчеркивал, что "русская идея" - не есть идея цветущей культуры и могущественного царства, а есть эсхатологическая идея Царства Божия. Она выражена, кстати, лаконично преподобным Серафимом Саровским - стяжание Духа Святого в себе. >>>


"И ще остави човек баща си и майка си…" Тайната на пола в православната традиция. Беседа с дякон Андрей Кураев

... Aко четем библейския текст сериoзно, ще видим, че пред нас е разказ не само за първото семейство, но и за нещо по-голямо. Въобще, Библията представя не толкова хроника за живота на първите хора, колкото икона - осмисляне на изначалните събития на човешката история. Това не е протоколен запис на очевидец и съвременник, а разказ за това какво трябва да знае сам за себе си всеки човек.

Във всеки от нас живее мъжкото и женското начало. В тази глава от Библията, която описва Грехопадението, ги няма имената „Адам" или „Ева", там има „ха-Адам" - съществително име с определителен член. Това не е име, а понятие: „Човекът като такъв" (определението по-късно отпада - в Битие 4:25 - и тогава понятието става лично име; вместо „ха-Адам" се повявява просто Адам). И има жена, която също няма име. Тук има единство на мъжкото и женското начало, възможно дори в едно и също същество (да не се бърка с хермафродитите от езическите митове): „Бог сътвори човека, мъж и жена ги сътвори и им даде име „човек" (Бит. 5:1-2). Както виждаме, „ха-адам" („човек") е едно име за двамата… >>>


Интервю с отец Йордан Карагеоргиев: Велико нещо е човек да срещне човек

"Бизнеспоща", Стара Загора, април 2003. Първата служба в затвора] беше на втори юни 1994 г. Там беше открито едно малко параклисче "Св. Архангел Михаил". Като всяко начало повечето затворници идваха от любопитство, но постепенно започнаха да го посещават на групи, на отряди, появиха се първите желаещи да приемат Свето кръщение. От 1994 г. досега са кръстени над 800 души. В първите няколко месеца, когато заочнах да служа в затвора, и аз бях с едно предубеждение, което за съжаление обществото ни създава, виждайки нещата отвън. Но още по време на първите няколко служби видях как се разплакват някои затворници. Тогава човек разбира, че човешката душа е нещо необятно, че наистина доброто е това, което има живот, което има битие. Злото е липса на добро, някакво моментно състояние, в което човек изгубва опора в душата си. >>>


Диакон Андрей Кураев: "Юридическая база для возможных гонений на Церковь уже готова"


БИ-БИ-СИ: Признания саудовского палача

В необычном интервью саудовской газете "Араб Ньюз" 42-летний Мохаммед Саад аль-Беши (Главный палач Саудовской Аравии) сказал, что казнил многих женщин и мужчин. "Несмотря на то, что я ненавижу насилие по отношению к женщинам, когда речь идет о воле Божьей, я должен ее исполнять"... >>>


Една християнка от Ирак разказва - интервю с Линда Ауанис, бежанец в България

Родът й е от Ниневия - древната столица на Асирийската империя. Би-блейският град, където Бог пратил пророк Йона, за да предупреди жителите му за гибелта, която ги очаква, ако не се покаят за греховете си (книга Йона). Три дена ниневийци, во главе с царя, нито яли, нито пили, молели Бога на Йона за пощада и дълбоко се разкайвали за греховете си.
- Оттогава, от проповедта на Пророка ние вярваме в Единия Бог и пазим вярата си от езическите народи, които чрез насилие се опитват да ни я отнемат. Земята ни е напоена с кръвта на мъченици.
... Разпитвам я за тайнствата, за обичаите им - не зная почти нищо за живота на християните в Ирак.
Още на седмия ден занасят новороденото в храма, за да бъде помазано с елей, а най-късно до третия месец го кръщават. Причастяват се всяка седмица на Литургия, както и на големите празници. Постят всяка сряда и петък, по време на Рождественския пост, Великия пост, Богородичния, Петровия, както и тридневния Ниневийски пост. Имат и един 70-дневен за мъчениците, който се спазва от благочестие, без да е задължителен. Започват да постят с взаимно опрощаване, защото имат разбирането, че постът е преди всичко духовен, стараят се да живеят в мир с всички и със съвестта си.
Разказва, че у тях на брака се гледа изключително сериозно. >>>


Исраэль Шамир: Выйти из лона иудаизма можно, а, по-моему, и нужно

В Израиле много христиан как первого, так и второго толка. Есть сотни тысяч русских людей с той или иной долей еврейского происхождения, которые почему-то сочли себя евреями и приехали в Палестину. Здесь они поняли свою ошибку, и многие из них вернулись (или пришли) к Христу. Есть и евреи по происхождению, которые увидели бесплодие синагоги и пришли в церковь. >>>


Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: Турцизирането на българите мохамедани и ромите е целенасочена политика

Стандарт, 1 Април 2003. Още през 1990 г. регистрацията на ДПС и участието му в изборите бе доста оспорвано от национално отговорните български политици и общественици. Но съдът нямаше как да не го регистрира. Защото в документите никъде не се споменаваше, че това е партия на етнически и религиозни общности. >>>


Премиерът уволнява Моллаахмед за речта му. Прокуратурата разследва зам. областния, той влиза в болница

STANDART, 1 Април 2003. Зам. областният управител на Пазарджик Реджеп Моллаахмед ще бъде уволнен, съобщи говорителят на кабинета Димитър Цонев.
Човекът на ДПС предизвика скандал, като призова на митинг християните да бъдат изгонени от Родопите и в местните училища да се преподава само на турски.


Отец Боян Саръев пред "Монитор": Има план да откъснат Родопите от България

31 Март 2003. Зам. областният управител на Пазарджик Молла Ахмед издаде истинската политика на ДПС и на ислямистите, като заяви на митинг за т.нар. Възродителен процес, че християните трябва да бъдат изгонени от Родопите. >>>


доц. д-р Иван Желев Димитров: Законът за вероизповеданията - признание за историческата и настояща роля на БПЦ

ЦВ, февруари 2003. Веднага след демократичните промени в България от 1989 г. се заговори за нуждата от нов Закон за вероизповеданията в страната, понеже старият е от самото начало на комунистическия период - 1949 г. На няколко пъти се правиха проектозакони, но не се стигна до окончателно гласуване на текстове на закон в предишния парламент,


Епископ Иларион (Алфеев) взял интервью у Генерального Секретаря Всемирного Совета Церквей доктора Райзера

В интервью содержится информация о работе Специальной Комиссии по православному участию в ВСЦ, созданной в своё время в ответ на волну протестов православных верующих против участия их Церквей в экуменическом движении.


Премиерът Сакскобургготски: Позицията ни за Ирак е ясна от ноември, 12 Март 2003

­ Г-н премиер, има ли решение на кабинета за подкрепа на втора резолюция на Съвета за сигурност на ООН?
­ Нашето становище вече се изказа, но утре сигурно вече ще бъде окончателно, според развитието на темите.
­ Тоест България ще подкрепи втора резолюция?
­ Искате да кажете, че така се очертава? Да ви кажа това ли искате? Позицията ни за Ирак е ясна, няма промяна дори от ноември.
­ Трябва ли да се свика Консултативен съвет по национална сигурност за позицията на България по иракската криза?
­ Едва ли, едва ли. Няма нищо общо.


Княз Димитрий Романов: Винаги съм чувствал, че Симеон се готви един ден да се върне за нещо важнo ...


Климент, архиепископ Калужки и Боровски: Разколът в църквата е много опасен за България

Монитор, 28 Февруари 2003 г. Слава Богу, в България няма етнически конфликти, но пък съществува група разколници, от съществуването на която ние сме много притеснени и затова оказваме безрезервна подкрепа на патриарх Максим в борбата му за единство. За българския народ е изключително важно да запази църквата си от разкол. [...] Беше време, когато страните, в които живеем, се бяха отдалечили една от друга. Наложи се да се работи за възобновяване на сътрудничеството и българският президент има принос за това. България винаги се е ползвала с подкрепата на Русия, нашите страни имат дълбоки исторически връзки. Преди столетия България помагаше на новосъздадената Руска държава, от Вас ние приехме вярата си и културата, писмеността. >>>


Отец Любомир опов: Да простиш, не е лош, а добър пример на християнско поведение

Varnapool, 31 януари 2003. Още на другия ден след недоразумението, което стана пред паметника на граф Игнатиев поради недоглеждане на организаторите, отправих към митрополита, кмета и областния управител писмо, с което помолих да бъда извинен, доколкото имах вина за случилото се. Същото направи и гражданският комитет, организирал честването и несъобразил изискванията на протокола. В извинението си обясних, че не съм бил предупреден, че става дума за протоколно честване. Че съм бил изненадан, когато заварих там официални лица. Че веднага съм поискал от митрополита (беше там) разрешение да участвам в това, което той ще извърши. >>>


Негово високопреосвещенство варненският и великопреславски Кирил:  Чрез доброто да печелим и своите врагове

Черно море, 30.01.2003. [...] Има канони, които казват, че и духовник, и архиерей, който не приема покаянието, и то когато е лично, а не манипулативно, както го е направил отец Любомир Попов, трябва да бъде наказан. В писмо той се обръща лично до мене, но не посочва истинските причини и точно за това аз говоря за манипулативност. Освен това той изпраща копие от това писмо до областния управител, до кмета, до светските власти. [...] той усложни нещата с всички тези изяви по телевизията, на служба, пред хора. Можеше всичко да стане някакси по-кротко и по-интелигентно. А вижда се, че е точно обратното. Той води към гибел всички тези хора, особено децата. И това е най-големият му грях. [...] Ако някой смята, че живее в църковно общество, той трябва да се постарае да разбере каноните, правилата. Да живее така в това общество, че да не навлича върху себе си Божия гняв. Нищо друго. Това е най-важното в нашия живот. >>>


Христо Кафтанджиев: Ако обществото е диво, и без реклами върши дивотии

Христо Кафтанджиев е завършил българска филология в Софийския университет. Защитил е докторска дисертация на тема "Теория на рекламното изображение". Автор е на 6 книги. От 1990 г. преподава реклама и интегрирани маркетингови комуникации във Факултета по журналистика. Чел е лекции на 4 континента. Предстои му участие в семинар в замъка на Дракула, на който ще изнесе лекция "Садизмът в рекламата". >>>


Директорът на НИМ проф. д-р Божидар Димитров: България няма да загине, докато е жив дори един българин

Аз никога не съм отричал, че съм националист. Което означава, че съм европеец - такъв, какъвто го виждаха и искаха бащите на Европа. Европа, в съдружие на горди нации, всяка влязла със своите постижения и със своята култура в семейството на европейските народи. Европа никога не е виждана от създателите й като сборище на свободно плаващи робинзоновци, лишени от памет и национална идентичност.

За да бъда убедителен в максимална степен, както и за да пресека в зародиш обвиненията в ура-патриотизъм, в книгата си аз съм посочил като български приноси само тези, които са посочени и в академичните трудове на изтъкнати европейски историци, но са останали известни само на световната академична общност. >>>

ПОКАЖИ НАЙ-НОВИТЕ  ]

 

На тази страница:

 

  > СЪБИТИЯ

  > АНАЛИЗИ

  > ИНТЕРВЮТА
 


Pravoslavieto.com
www.Pravoslavieto.com

Заглавна страница   Пишете ни  Принтирайте  Абонирайте се за двуседмичника НОВОСТИ НА PRAVOSLAVIETO.COM 

Г О Р Е