Билки,повлияващи храносмилателната система

Представям ви две билки важни за храносмилателната система.Това са белият равнец и ментата.

Белият равнец се среща навсякаде на територията на нашата страна.Цветовете му се събират по време на цъфтежа.Те съдържат 0,5% етерично масло,горчиви вещества,естери на изовалериановата и на мравчената киселина,алкалоиди ,витамин С ,смоли,дъбилни вещества и други.

Запарка от бял равнец се препоръчва при стомашни и чревни заболявания,хемороиди,кръвоизливи и понижен апетит.Тя се приготвя по следният начин:

2 с. л. сух цвят от бял равнец се залива с 500 мл. вряла вода и се оставят да преседят в придължение на 1 час.Пият се по 100 мл. 4 пъти дневно преди хранене.Курсът  на лечение с така приготвената запарка е 30 дни.

От цвета може да се приготви и  настойка,която се използва при лечение на същите заболявания.Рецептата за нейното приготвяне е следната:

5 с. л. се заливат със 100 мл. 70%-ов спирт и се оставят да преседят на тъмно в плътно затварящ се съд 10 дни.Приемат се по 30 капки преди хранене 3-4 пъти дневно .

 В народната медицина при рани и изгарания се препоръчва масло от бял равнец ,при което наситнен сух цвят се разбърква със зехтин в съотношение 1:10.

Отварата от бял равнец се препоръчва за промивки на възпалени очи и за гаргара при кръвотечение при венците.

Тя се приготвя ,като:

4 с.л. сухнаситнен цвят се залеят с 500 мл. вода и се оставят да врат 15-20 мин.Течносттаа се прецежда и от нея се пият по 100мл. четири пъти на ден.

 

МЕНТАТА е билка,заради освежаващия си аромат и химичния си състав,се използва при приготвянето на много чаени смеси.Листата на ментата съдържат етерично масло(1-3%),каротин,танини,горчиви вещества,оцетна,изовалерианова,никотинова,кафеена киселина и др.

Запарката от мента премахва спазмите и коликите в стомаха,червата и жлъчните канали,има противо възпалително- действие,действа добре при позивиза повръщане и повишава апетита.

Масло и запарка от мента се препоръчват при лечение на заболявния на стомаха и жълъчните канали,при гадене,повръщане и диария,при смущавания в храносмилането,при газове в стомаха и червата,при хемороиди,при меланхолияи др.

Запарка се приготвя като:

1 с. л. се залива с 500 мл. вряла вода.Оставя се да преседи в продължение на 30 мин.Прецежда се,разделя се на три части и се изпива за един ден.

В чаените смеси,които приготвяме с цел лечение на заболявания на храносмилателната система,можем да добавим  още върбинка,смрадлика,анасон,зърнастец,горицвет,червен кантарион,червено подъбиче,очиболец,жълт кантарион.

Be the first to like.

This entry was posted in Билки. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">

CommentLuv badge