Крушурски водопад

Крушурските водопади са едни от най-забележителните природни обекти в България.Намират се сред Деветашкото поле ,южно от с. Крушуна,което е пък на 34 км от Ловеч.

Няма по-подходящ момент от пролетта или лятото за посещение на това живописно място с дивна красота.Там със сигорност ще откриете своето специално място,носещо ви прохлада,спокойствие и наслада за сетивата.Още повече,че с помоща на Асоцияцията за екологичен и селски туризъм (БАСЕТ) преди години в помощ на туристите е изградена специална екопътека.Тук тюркоазните води и зеленината на природата се сливат в едно цяло и създават магическо ,приказно усещане .И все пак популярността на Крушуна още не е голяма.

Село Крушуна е току под склоновете на Стара планина,където пеминава в по-ниски възвишения.Селото е в рамките на община Летница в средното течения на река Осъм.Високи скали правят огромна подкова на ръба на Деветашкото плато.Името на селото идва от вид сокол "Коршун" който съществува и до днес.

В южната част на селото се намира защитена местност "Маарата" който включва огромен скален масив и река Маарата.Водата на реката образува уникален карстов водопад с височина 15 метра.Тъкмо това е Крушунския водопад,чиято живописност и разнообразна флора и фауна са притегателна сила с много туристи.

Крушунските водопади са най-голямата в страната водна каскада с много прагове и водни басейнчета.Първото впечетление ,с което може да остане всеки посетител е,че това място е като от филм за някакъв екзотичен остров.Стичаща се вода по скалите сякаш носи някакво приключение,а поточетата образувани от бистрата вода на реката,вдъхват спокойствие и уют.Главният водопад се спуска от височина 20 метра ,разделя се на няколко ръкава и създава няколко водопада.Въздухът около водопада е влажен и наситен с водни капки.Местността е напълно непроходима.Без стълбите и направените екопътеки неможе да се стигне до извора на водопада.Той е скрит в едноименната пещера.До там води тясна пътека,която се провира под варовиковата скала.

В района са изградени още много екопътеки ,които водят до другите местни забележителности .В района се намира и Деветашката пещера ,която  е най-голямото преддверие в Европа.Тя е най-голямата от 60-те пещери в района на Деветашката пещера .В района има още 4 пещери .Каскадата от езера и водопади във вътрешността на пещерите разкрива великолепието на подземната природа.

Освен като природна забележителсност ,райнът е известен и с минералните извори ,намиращи се в близост.Непосредствено до местността "Маарата" в северната й част има ,открита минерална вода с дебелина 16,5 л/сек.,температура 58 градуса по Целзий и минерализация 11,5 %.Нейният състав е анализиран и е с доказана ефективност за лечение на кожни,на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания.
 

Текст Борис Дойнов

Снимкии Христина Миловска

Be the first to like.

This entry was posted in Уникални места в България. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">

CommentLuv badge