Жиловлекът

 

Една друга билка, която се среща във всяка градина и на всяка поляна в нашата страна е Жиловлекът(Живовлекът).Това растение,толкова характерно за всички областина страната  и с което толкова сме свикнали,че дори не го забелязваме,всъщност е мощно лекарствено  растение,което има силно изразено антисептично,птотивовъзпалително,стимулиращо зарастването ,кръвопрочистващо,отхрачващо,слабително и обезболяващо действие.В химичния му състав влизат гликозид,флавоноиди,каротин,лимонена и аскорбинена киселина,витамин К ,слуз,горчиви и дъбилни вещества,полизахариди и други.

Листата на живовлека се събират по време на цъфтежа,семената-след пълното им узряване ,а сокът се извлича и се консервира чрез етанол.

Фармакологическите изследвания показват,че запарката от живовлек повишав съдържанието на хемоглобина в кръвта,спомага за бързото възтановяване на организма след прекарано заболяване,действа благотворно при атеросклероза и обострен холецистит.

Жиловлек може да се приема при лечение на дизентерия,диспепсия и стомашни язви.Той оказва регулаторно-действое както при повишените,така и  при понижение  на кислеността на стомашния сок.Добро лечебно средство е при заболявания на дихателните пътишта,коклюш,леки и хронични нефрити.

Екстрактут от листа на жиловлек има успокояващо ,сънотворно и понижаващо кръвното налягане действие.

За нуждите на лекуването с билки,от жиловлека може да се приготви отвара,запарка,балсам,мехлем,сок и прах.

Отвара можем да приготвим,като:

1 с.л. семена от жиловлек се залеят с 250мл. вода и се оставят да врат 5 мин. Течността се отнема от котлона,престоява на стайна температура в продължение на още 1 час,след което се прецежда.От нея се пият по 15 мл. 3-4 пъти на ден.Курсът на лечение продължава 1,5 месеца.Препоръчва се освен при заболяванията,които вече споменахме,и при диабет.

Запарка от жиловлек се приготвя,като:

20г. сухи листа от билката се залеят  с 200 мл. вряла вода и се оставят да престоят 2 часа.Прецежда се и се прият по 50 мл. 2 пъти на ден при  атеросклероза,начален стадий на хипертония,гастрит,бронхит и други.

Друг начин за приготвяне на запарка е  да залеем 1 с.л. наситгнени сухи листа от жиловлек с 300 мл. вряла вода и да ги оставим да преседят  в продължение на 1 час.Прецеждаме и пием по 100 мл. 3 пъти дневно преди хранене.Така направеният извлек се препоръчва при панкреатит и  при остър ларингит.

При запек и при възпаление на пикочопроводите се препоръчва да се приготви запарка от семената на жиловлек,като:

25 семена се заливат с 200 мл. вряла вода и се разбърква около 30 мин.Запарката се прецежда и от нея се пият по 50 мл.  3 пъти дневно преди хранене.

Балсам от живовлек се приготвя по следният начин:

смесват се нарязани свежи листа и захар в съотношение 1:1 и се оставят в тъмен съд да орестоят 14 дни,след което течността  се отцежда и от нея се приема по 1 ч. л. 3 пъти дневно 20 мин. преди хранене.БАЛСАМЪТ СЕ СЪХРАНЯВА НА ТЪМНО!

От свежи или накиснати в топла вода сухи листа от жиловлек се приготвят компреси,които се използват при изгаряне,гнойни рани или за бързо зарастване и дезинфекциране на рани.При язва на стомаха се препоръчва да се комсумират 12-15 свежи листа от живовлек.

Сокът от живовлек е особено полезен при хроничн гастрит,при чзвени болести в стомаха и язва на гванадесетопръстника с понижена или нормална киселинност на стомашния сок.Приготвя се,като:

листата на живовлека се срежат по протежение на дръжката и внимателно се измият на течаща вода.Попарват се с вряла вода ,отцеждат се от водата и се поизцежда от марлята в огнеопорен стъклен съд,захрява се до кипване и се оставя да ври 1-3 мин.От него се взема по 1 с.л. 4 пъти на ден 20 мин. преди хранене.

1 person likes this post.

This entry was posted in Билки. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">

CommentLuv badge