25 най-полезни храни

Своеобразната класация е съставена на основата на най-новите научни изследвания за всеки от продуктите.Храните не са подредени според своята полза.

 • Кайсии

В състава им има много бета-каротин ,който не разрешава на свободните радикали да разрушават вътрешната структура на клетките.Особено полезни са за очите.

В организмът бета-каротина се преработва до витамин А,за които се смята,че намалява риска от няколко вида рак.

Един плод съдържа 17 калории,1 г въглехидрати и никакви мазнини.

 • Авокадо

Олеиновата киселина и ненаситените мазнини в него понижават нивото на холестерола и повишават количеството на липопротеините с висока плътност (т.н. добът холестерол-HDL).В авокадото има и много цеулоза.

Едно парче съдържа 81 калории,8 г мазнини,3 г въглехидрати.

Съвет:Опитайте да замените майонезата в сандвичите с авокадо.

 • Малини

Те са богатина киселини,за които нови изследвания показват,че прекратяват  растежа на раковите клетки ,витамин Ц,които понижава нивото на холестерола и намалява вероятността от сърдечно-съдово заболяване,както и голямо количество целулоза.

Една чаша малини съдържа 60 калории,8 г мазнини,1 г въглехидрати.

 • Диня

Витамин Ц и бета-каротинът,съдържащи се в нея ,са сред най-силните  антиоксиданти,които предпазват клетките от вредните свободни радикали.

В половин диня съдържа 853 мг калий,който способства за намаляне на кръвното,97 калоеии,1г мазнини,2 г въглехидрати.

 • Манго

Един плод със среден размер съдържа 57мл витамин Ц.Много спомага за предотвратяване на артрита, и зарастването на раните ,а освен това укрепва имунната система.То съдържа и големи количества витамин А.

В един плод има 135 калории,1 г мазнини и 4 г въглехидрати.

 • Домат

Ликопенът в тях доказано е един от най-силните каротеноиди,който действа като антибиотик.Доматите намаляват виска от заболявания на пикочния мехур,стомаха и понижава с до 50% риска от рак на дебелото черво.

Един среден домат съдържа 26 калории,1 г въглехидрати и няма никакви мазнини.

Съвет:Добавяйте към салатата от домати зехтин-ликопенът се усвоява по-добре с малко количество мазнини.

 • Стафиди

Те са основен източник на желязо,което способства за пренасянето на кислорода към тъканите.

Половин чаша стафиди съдържа 215 калории,3 г въглехидрати и никакви мазнини.

 • Смокиня

Те са сред основните източници на калий и въглехидрати.Освен това съдържат голямо количество витамин Б6,който отговаря за производството на серотонин(хормона на удоволствието) и за понижаване на холестерола.

Една смокиня има 37-48 калории ,2 г въглехидрати и  никакви мазнини.

 • Лимон

Той е богат на витамин Ц -безспорно най-големият антиоксидант.Съдържа много малко калории и няма никакви мазнини и въглехидрати.

Съвет:Добавяйте лимонов сок или парченца лимон към салатите.

 • Лук

Някой изследвания сочат ,че той намалява риска от рак,тъй като садържа голямо количество флавоноиди.

Една чаша нарязан лук съдържа 61 калории,3 г въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет:Освен на салата ,може да го задушите в зехтин,да го сервирате с ориз или различни зеленчуци.

 • Джинджифил

Той спомага за намаляне  на тежестта в стомаха и гаденето.

Една ч. л. съдъжа 1 калория,0 мазнини и 0 целулоза.

 • Броколи

Съдържащите се в него индол,3 метанол и сурфорафан намалява риска от рак на гардата.Броколите са богати на витамин Ц ,и бета-каротин.

Една чаша съдържа 25 калории,0 мазнини и 2 г целулоза.

 • Спанак

Лутеинът,заексантинът и изобщо каротеноидите възпрепятстват дистрофията на ретината,която е главна причина за влошаването на зрението в по-напреднала възраст.

Една порция спанак съдържа 7 калории,1 г въглехидрати и 0 мазнини.

Съвет:Добавяйте спанак ,подправяйте със зехтин и чесън като гарнитура към различните ястия.

 • Китайско зеле

То е богато на брасенин,за който също се твърди ,че предпазва от рак на гърдата.За това допринасят и голямото съдържание на индоли и изоциоцинати(които понижават нивото на естрогена).

Една порция зеле съдържа 158 г калций(чието нормално съдържание в организма намалява риска от остеопороза),20 калории ,2 г въглехидрати и 0  мазнини.

 • Тиква

Всички растения от семейство тиквени съдържат голямо количество витамин Ц и бета-каротин.

В една порция има 80 калории,6 г въглехидрати и 1 г мазнини.

 • Чесън

Сярата,влизаща в състава на продукта и предаваща му специфичния аромат,намалява количеството на вредния холестерол,понижава кръвното и риска от рак на стомаха и дебелото черво.

Най-ефективното средство за справяне с косопадът е чесънът.За това как точно да се използва чесънът съществуват много идеи.Сред най-широко разпространените приложения е прякото втриване на чесновата склидка в корените на косата.Тази процедура обаче има и не толкова желана страна-след провеждането на няколко подобни терапии,ароматът на чесънът се просмуква в кожата и при най-малкото съприкосновение с вода е в състояние да прогони надалече всеки ,който има по-чувствително обоняние.Така може да се получи и ситуация ,в която заедно с косопада си отиват и приятелите.

Една глава чесън съдържа 4 калории и никакви мазнини и въглехидрати.

 • Лапад

Лападът е бил познат още от Античността и за него се носят легенди.Този зеленчук бил предпочитан от римските войници,тъй като намалявал чувството им за жажда по време на военни походи.Хораций заявява,че лападът е отлично слабително средство,а Вергилий го споменава като задължително средство за градината.

В половин чаша има 5 г белтъчини,желязо,рибофлавин(витамин Б2) и магнезий.

Съвет:Добавяйте лапад в супите ,за да увеличите количеството на белтъчините,но не забравяйте преди това да изплакнете добре листата.

 • Пшеничен зародиш

Една супена л. съдържа приблизително 7% от необходимото за деня количество магнезий,който има пряка роля за нормалната сърдечна дейност и предоставя появата на мускулни спазми.Пшеницата е добър източник на витамин Е.

В една супена лъжица се съдържат 27 калории ,1 г въглехидрати и 1 г мазнини.

Съвет:Добавяйте пшеничен зародиш към млякото и плодовете.

 • Леща

Тя е богата на целулоза,която способства за здравето на сърцето,на изофлавони,които предпазва от рак на гърдата и съдържа внушителните 9 г белтъчини в половин порция. В нея има още 115 калории и 0 мазнини.

Изофлавоните се запазват и след термичнаа обработка,т.е. може да купувата лещата в изсушен ,консервиран вид или на супа.

Съвет:Лещата е особенно подходяща за един богат на протеини обяд.

 • Орехи

Те съдържат само ненаситени("добри") и затова понижават с 20% риска от сърдечни заболявания.

В 30 грама се съдържат 166 калории ,17 г мазнини и 2 г целулоза.

Съвет:Шепа орехи са идеално средство за преодоляване на глада м/у основните  хранения за деня без да се консумират мазнини.

 • Шарен боб

Половин порция съдържа 25% от препоръчителната дневна доза фолатин(фолиева киселина),които спомагат за намалянето  на риска от сърдечни заболявания и вродени дефекти.

В половин порция се съдържа 103 калории ,1 г мазнини и 6 г целулоза.

Съвет:Много добре се получава и на салата.

 • Мляко с ниско съдържание на мазнини

Бактериите в млякото предотвратяват развитието на различни заболявания,а калцият укрепва костите.

Една порция съдържа 155 калции ,4г мазнини и 0 целулоза.

 • Обезмаслено мляко

То съдържа рибофлавин (витамин Б2) ,който е необходим за добрито зрение,витамин А ,който предотваратява възникването на рани и алергии ,калций и витамин Д.

Една порция съдържа 86 калории ,о мазнини и 0 цлулоза.

 • Морски дарове

Всички ракообразни(мекотели,миди)са богати на витамин Б12 ,който подържа функциите на нервите и умствените способности,желязо,минерали (магнезий и калий).

100г съдържат 126-146 калории ,2-4 г мазнини и 0 целулоза.

Съвет:Раците всъщност се правят от риба -затова по-добре си купувайте ,замразени или консервирани.

 • Сьомга

Сьонгата е общо име за някои вида риби от семейство Salmondae.Тя живее в Атлантическияи Тихия океан.Хвърлят хайвера си в прясна вода ,качвайки се нагоре по течението на реката.Интересен факт е , че 90% от сьонгата се връщат да хвърлят хайвера си ,там където са родени.Различните видове сьонга се различават по размер и тегло.
Рибата в студените морета(сьонга,тон и скумрия)са основен източник на омега-3 киселини,които намаляват риска от заболяеане на сърцето.

100 г съдържат 127 калории,4 мазнини и 0 целулоза.

 

 

 

Be the first to like.

This entry was posted in Какво трябва да знаем ?. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">

CommentLuv badge