Невен

Още една билка която си заслужава да си припомним е Невенът.Изполозваемата част от невенът са неговите цветове,в чийто химичен състав влиза етерично масло,много каротноиди,смоли,слуз,плодови киселини,алкалоиди и други .Невенът намира широко приложение при лечение както при заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система.Това  се дължи на лечебното му действие ,което е изключително широкообхватно.Невенът действа нервоуспокоително,противовъзпалително и противомикробно.Той понижава кръвното налягане и засилва работата на сърцето.Невенът подпомага зарастването на рани от всякакъв произход,и то по начин по който нито едно друго лекарсво може на постигне този ефект.(Мехлемът от невен  е широко използвано средство в народната медицина за лечение на рани,белези,кожни проблеми,възпаление на вените и хемороиди.)

Невенът освен другите си действия има и способността да лекува различни видове  и възпаления,включително и стомашни и дуоденални язви,гастрит и възпаление на венците.

В народната ни медицина Невенът се употребява за лекуване на главоболие ,изменение в периода на климактериума,болести на далака,стрептококови и стафилококови инфекций и други.

Цветовете на Невена се прилагат под формата на запарка,отвара,тинктура,мехлеми и маслен извлек.Те участват и в състава на много чаени смеси.

Запарка:

2 с. л. наситнени сухи цветове се заливат с 400 мл. вряла вода и се оставят да преседят в продължение на 2 часа.Получената запарка се прецежда и от нея се пият по 100 мл. 3 пъти на ден преди хранене при колит ,гастрит,интерит,при кашлица ,простуда и световъртеж.

Тинктурата от невен се приготвя като:

100 мл. спирт се поставят 250 гр. наситнени листа от невен и се оставя да преседи 14 дни в плътно затворен съд на тъмно.Прецежда се и от нея се вземат по 30 капки 3 пъти дневно при възпаление на стомаха,гастрит,колит,пясък и камъни в бъбреците,кашлица и други.

Тинкрурата може да се употребява и външно при ошипяване,изгаряне,измръзване,екземи и други .За целта 10 мл. от нея се разтварят в 90 мл. вода .

Мехлемът от цвят на Невен действа много ефикасно при гноини рани (предвърително промити с тинктура),язви ,варикозни разширения на вените.Той се приготвя като:

се разбърква 10 г. сух наситнен цвят от невен със 100 мл. зехтин и се оставя на слънце в продължение на 20 дни след което се прицежда .

Свеж ,нарязан на ситно цвят от невен,се притиска към мазоли и брадавици .

Be the first to like.

This entry was posted in Десерти. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">

CommentLuv badge