Белият имел

Това растение паразитира върху клоните на дърветата,израстнали на влажни места,като им нанася огромни вреди.Съществуват 3 вида бял имел-елов,боров и шипоколистен.

Важно е да се знае,че лекарсвени вещества съдържат младите клонки и листа на белия имел,който паразитира по иглолистните дървета.

Белият имел има свойството да понижава кръвното налягане и действа антиспастично и кръвоспиращо.Особено ефикасен е при лекуване на високо кръвно налягане,повлиява добре изтощената нервна система и забавя развитието на атеросклерозата.Използва се също така за лекуване на кръвоизливи и на продължителни кръвотечения.За лекуване на тези заболявания се прави отвара от стръкове на бял имел,като:1 с.л. наситнени стръкове се залее с 500 мл. вода и се остави да ври в продължение на 10 мин.Отварата се прецежда и от нея се пият по 150 мил. три пъти на ден преди хранене.

Като тонизиращо средство се препоръчва запарката  от бял имел,която се приготвя:от  3 с.л. наситнени стъбла,залети с 1 л. вряща вода .Течността се оставя да преседи  1 час,прецежда се  от нея се пият по 150 мл. три пъти на ден.

За подобряване на сърдечната дейност ,разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на възбудата на централната нервна система се  препоръчва студеният извлек от листа на бял имел.Рецептата за приготвянето му е следната:

1с.л. листа от бял имел се заливат с 250 мл. хладка вода и се оставя да престоят на стайна температура  в продължение на 10-12часа.Прецежда се и от така полученият извлек се пият по 50 мл. 4 пъти на ден.

НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕКАЛЯВА С УПОТРЕБАТА НА БЕЛИЯ ИМЕЛ.ПРИ ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛНА УПОТРЕБА ,НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ПРАВЯТ ПАУЗИ С ЦЕЛ ИЗБЯГВАНЕ НА ПРЕДОЗИРАНЕ.

Be the first to like.

This entry was posted in Билки, Кратки съвети. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">

CommentLuv badge